Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας στη «Δ. Μασούτης»

Ακόμη και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επιβεβαιώνει το θέμα που έχει αναδείξει η «Κ» σχετικά με τις παραβάσεις των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας από τη διοίκηση της εταιρίας «Δ. Μασούτης», στη Θεσσαλονίκη...
Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Σοφία Καλαντίδου, Άγγελος Τζέκης και Γιάννης Ζιώγας, ο υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης αναφέρει: «…η αρμόδια κοινωνική επιθεώρηση ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε δύο ελέγχους σε υποκατάστημα της εταιρίας ΣΜ Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, που βρίσκονται στην περιοχή αρμοδιότητας της. Οι έλεγχοι αφορούσαν την εφαρμογή του προγράμματος ωρών εργασίας και μερικής απασχόλησης των εργαζομένων. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν παραβάσεις των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας ( εργασία σε ημέρα ΡΕΠΟ και σε άλλη βάρδια)…»
Το έγγραφο του υπουργού
Στο ίδιο έγγραφο του υπουργού γίνεται αναφορά και στην περίπτωση εργαζόμενου στην ίδια επιχείρηση ο οποίος απολύθηκε επειδή ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση, αλλά η απόλυση ανακλήθηκε ύστερα από παρέμβαση του σωματείου. Τα θέματα αυτά είχε αναπτύξει στην «Κ» η βουλευτής κ.Καλαντίδου, η οποία στην προηγούμενη μόλις έκδοση της εφημερίδας τόνιζε χαρακτηριστικά ότι «η επιχείρηση Δ. Μασούτης έχει τους εργαζόμενους ομήρους».
Οπως αναφέρθηκε παραπάνω, η απάντηση του υπουργού ήταν μετά την ερώτηση των 3 βουλευτών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, ανέφεραν: «Στη συγκεκριμένη επιχείρηση (Διαμαντής Μασούτης ΑΕ Σούπερ Μάρκετ), τα προβλήματα των εργαζομένων, εκτός από τα γενικά, είναι ότι μεγάλος αριθμός από αυτούς ενώ προσλαμβάνονται ως ωρομίσθιοι με 4ωρο, στην πραγματικότητα απασχολούνται παραπάνω ώρες (6ωρο, 8ωρο), με συνέπεια στην πράξη η σύμβαση τους να έχει μετατραπεί σε 8ωρο και παράνομα αυτό να μην αποδίδεται. Επίσης καταργείται το εβδομαδιαίο ρεπό σε περιόδους γιορτών και διακοπών. Ακόμα καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».
Συνέχεια των ελέγχων
Στο απαντητικό έγγραφο του υπουργείου αναφέρεται ότι «η τοπική υπηρεσία μας θα συνεχίσει τους ελέγχους στα σούπερ μάρκετ Διαμαντής Μασούτης ΑΕ και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της θα επιβάλλει τα νόμιμα».
Την δημοσιογραφική της έρευνα θα συνεχίσει και η εφημερίδα «Κ» καθώς συνεχίζονται οι καταγγελίες από νυν και προηγούμενους εργαζόμενους για διαφόρων ειδών παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου