Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Eurogroup και συντάξεις στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα στον ελληνικό Τύπο είναι: η αναβολή του έκτακτου Eurogroup, οι μειώσεις στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ολα όσα συμβαίνουν στη Ν.Δ.".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ξαφνική καταιγίδα έπληξε τη Νέα Δημοκρατία, καθώς διαψεύσθηκαν όλες οι προβλέψεις για τον αριθμό των βουλευτών που θα καταψήφιζαν στη Βουλή το Μνημόνιο 2. Ο Αντώνης Σαμαράς αναγκάστηκε να στείλει στο Πειθαρχικό του κόμματος όχι περίπου τέσσερις - πέντε «αντάρτες» όπως αναμενόταν, αλλά συνολικά 21 βουλευτές του".
ΑΥΡΙΑΝΗ:
"Τολμηρή πρωτοβουλία Σαμαρά για διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας προς την Αριστερά και τη Δεξιά".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "άνοιγμα τόσο προς τα δεξιά όσο και προς τον χώρο του κέντρου προτίθεται να κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς με στόχο τη συγκρότηση ενός ισχυρού κεντροδεξιού μετώπου για τη σωτηρία της χώρας".
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Βόμβα στα ειδικά μισθολόγια".
Η εφημερίδα γράφει ότι "δραματικές περικοπές στα ειδικά μισθολόγια έως 10%, δύο μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό (τον Απρίλιο αντί για τον Ιούνιο) φέρνει η απαίτηση της τρόικας για περικοπή δαπανών ύψους 325.000.000 ευρώ".
ΕΘΝΟΣ: "Μειώσεις εξπρές στα ειδικά μισθολόγια".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δύο μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό θα ισχύσουν οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων με καθεστώς ειδικού μισθολογίου. το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Ιούλιο και αφορά 195.000 εργαζομένους στο Δημόσιο".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τα ονόματα των 199 «δειλών» που ψήφισαν το μνημόνιο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "να μείνουν τα ονόματα όσων παρέδωσαν χώρα και λαό στα νύχια των... οικονομικών κατακτητών στην αιωνιότητα".
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (το απεργιακό φύλλο των εργαζομένων στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ): "Διάλυση στο πολιτικό σύστημα, στον κοινωνικό ιστό".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το μνημόνιο αποδομεί κοινωνία και πολιτικό σύστημα. Τα κόμματα της τρόικας καταρρέουν δημοσκοπικά και απειλούνται με διάσπαση. Την ίδια στιγμή οι πολίτες βιώνουν την οδυνηρότερη κρίση μεταπολεμικά. Η βίαιη επίθεση στα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων προκαλεί εκρηκτικές αντιδράσεις, τις οποίες η ευκαιριακή κυβέρνηση Παπαδήμου, παρά την υποστήριξη της πολιτικής, επικοινωνιακής και οικονομικής ελίτ, δεν μπορεί να ελέγξει".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ψάχνουν χρεοκοπία δι΄ασήμαντον αφορμήν".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ανέβαλαν το σημερινό Eurogroup για την ερχόμενη Δευτέρα ζητώντας γραπτή «εγγύηση» εφαρμογής του Μνημονίου και λεπτομέρειες για μέτρα 325 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου συντάσσεται με τον Σόιμπλε και δηλώνει ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα αποβληθεί μόνη της από το ευρώ".
ΕΣΤΙΑ: "Ετοιμάζονται να μας διώξουν".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "επί δύο χρόνια η εφημερίς αυτή δεν έχει παύσει να επισημαίνη τον κίνδυνο της αποπομπής μας από την Ευρωζώνη και εν τέλει από την Ευρωπαϊκή Ενωση".
Η ΑΥΓΗ: "Γαϊτανάκι εκβιασμών και μέτρων".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "χωρίς πάτο το βαρέλι της κρίσης και των θυσιών που επιβάλλονται στον ελληνικό λαό. Παρά την ψήφιση του Μνημονίου, το Βερολίνο μεθόδευσε την αναβολή του σημερινού Eurogroup, συντηρώντας έτσι το σκηνικό τελεσιγράφων προς την Ελλάδα και νέων αξιώσεων".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κόβουν πάλι τις συντάξεις και τα ειδικά μισθολόγια".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οριζόντιες μειώσεις μέχρι 20% σε επικουρικές συντάξεις άνω των 200 ευρώ, περικοπές κατά 20% στις κύριες συντάξεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες για ποσά πάνω από 1.300 ευρώ, και 7% του ΝΑΤ, αποφάσισε, χθες, η κυβέρνηση. Παράλληλα, από τον Απρίλιο θα μειωθούν κατά 10%-12% και οι αποδοχές των 285.000 δημοσίων υπαλλήλων που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αδειάζει η κλεψύδρα για την Ελλάδα".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την αναβολή του έκτακτου Eurogroup, που επρόκειτο να εγκρίνει σήμερα το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, και τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) αποφάσισε χθες η Ευρωζώνη. Η απόφαση ελήφθη καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα τα επιπλέον μέτρα, ύψους 325 εκατ. ευρώ, και πως εκκρεμούσαν οι έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών".
Η ΝΙΚΗ: "Ρυθμίστε τα χρέη σας από 396 ευρώ το μήνα".
Η εφημερίδα γράφει "πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα που δίνουν λύση στο πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ποιά είναι τα «κλειδιά» για να φέρετε στα μέτρα σας τη δόση του δανείου σας".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Πόσο μειώνονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να εξευρεθεί από το ασφαλιστικό σύστημα το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, κατέληξαν το υπουργείο Εργασίας με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, σε μαραθώνια σύσκεψη υπό τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέο τσεκούρι σε συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε: μείωση 7% στις συντάξεις των ναυτικών μετά τη μείωση κατά 6% που επιβλήθηκε το 2011, μείωση 20% των κύριων συντάξεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ και Τράπεζες για συντάξεις από 1.300 ευρώ και πάνω, μείωση 15% των επικουρικών συντάξεων από 200 έως 300 ευρώ, μείωση 20% των επικουρικών συντάξεων από 300 ευρώ και πάνω, νέες περικοπές στις φαρμακευτικές και νοσηλευτικές δαπάνες, μειώσεις μισθών για τα ειδικά μισθολόγια".
ΤΑ ΝΕΑ: "ΟΤΕ-ΔΕΗ-Τράπεζες. Μείον 20% οι κύριες συντάξεις".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέο μαχαίρι από 10% ως 20% στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 200 ευρώ φέρνει το νέο Μνημόνιο ενώ μείωση κατά 20% θα γίνει και στις κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και στην πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία".
City Press: "Πτώση χωρίς προηγούμενο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "μείωση κατά 7% του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2011. «Der Spiegel»: Γερμανικό σχέδιο για χρεοκοπία της Ελλάδας".
Metro: "Σκοτσέζικο ντους για το νέο δάνειο".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αναβλήθηκε για τις 20/2 το Eurogroup. Σήμερα τηλεδιάσκεψη των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης για το PSI. Το Υπουργικό συζήτησε περικοπές συντάξεων για την εξοικονόμηση 325 εκατ. ευρώ".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Η επόμενη ημέρα των «απείθαρχων»".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Εκτός ελέγχου η ύφεση, έκλεισε στο 6,8% το 2011".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εκτός ελέγχου είναι η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα. Το 2011 η μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2010".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κλοιός νέων πιέσεων. Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα το καθοριστικό Eurogroup".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η «εμπλοκή» και η χρονική μετάθεση της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. όπως του Ζ. Γιούνκερ και του Β. Σόιμπλε δημιούργησαν και πάλι έντονο κλίμα «αμφιβολίας» για τη δέσμευση και τη δυνατότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει το νέο πρόγραμμα και τα νέα μέτρα".
ΚΕΡΔΟΣ: "Το μαρτύριο της σταγόνας".
Η εφημερίδα γράφει ότι "με μαστίγιο και καρότο συντηρεί η Ευρώπη την πίεση προς τη χώρα μας ως την ύστατη ώρα έγκρισης του νέου πακέτου διάσωσης. Η νέα πράξη στο «θρίλερ διαρκείας» της ελληνικής διάσωσης άνοιξε χθες με τη ματαίωση της προγραμματισμένης για απόψε συνεδρίασης του Eurogroup και της μετάθεσης των τελικών αποφάσεων για τη Δευτέρα".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σκληρή επίδειξη δύναμης με αναβολή του Eurogroup".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ως επίδειξη δύναμης και, ταυτόχρονα, αυστηρής προειδοποίησης προς τη χώρα μας από τους εταίρους, ερμηνεύεται η χθεσινή απόφαση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να αναβάλει τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για την προσεχή Δευτέρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου