Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ο όμιλος Δαυίδ ετοιμάζεται για τη μεγάλη έξοδο;

Αναταραχή στους εργαζόμενους της Frigoglass και της Κατσέλης (Nutriart) αλλά και νέα ερωτήματα στην αγορά για τη σκοπιμότητα της απόσχισης του ελληνικού κλάδου παραγωγής και εμπορίας της Coca - Cola 3Ε, πυροδοτούν εκ νέου οι επιλογές της οικογένειας Δαυίδ με επίκεντρο τις τρεις κορωνίδες του ομίλου στην Ελλάδα.

Τρία χρόνια μετά το μεγάλο κύμα μείωσης προσωπικού στο εργοστάσιο της Κάτω Αχαΐας, όπου
«γεννήθηκε» πριν από 33 χρόνια η Frigoglass, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε στους εναπομείναντες εργαζόμενους της την πρόθεσή της να καθιερώσει ελαστικές μορφές εργασίες. Η πρόταση που έχει κατατεθεί στους εργαζόμενους του πάλαι ποτέ μεγαλύτερου εργοστασίου της, αφορά σε τριήμερη εκ περιτροπής απασχόληση για όλο το 2012.

Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να γίνει διαβούλευση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η εκ περιτροπής εργασία να ξεκινήσει άμεσα, ακόμη και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγές από την εταιρεία επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν απολύσεις στο εργοστάσιο, οι παραγγελίες του οποίου έχουν υποχωρήσει αισθητά λόγω της ύφεσης στην ελληνική αγορά. Το προσωπικό της μητρικής εταιρείας αυξήθηκε το 2011 στα 346 από 254 άτομα πέρυσι, ενώ σε επίπεδο ομίλου έφτασε σε 6.790 από 5.418 πέρυσι.

Για τη χρήση του 2011 ο όμιλος παρουσίασε ενοποιημένες πωλήσεις 555,2 εκατ. ευρώ έναντι 457,2 εκατ. ευρώ το 2010 και κέρδη μετά από φόρους 24,6 εκατ. ευρώ έναντι 25,454 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, προβλήματα ρευστότητας εμφανίζεται να αντιμετωπίζει ξανά και η Nutriart (πρώην Κατσέλης) η οποία στα τέλη της περασμένης χρονιάς κατέληξε σε συμφωνία χρηματοδότησης με κεφάλαιο κίνησης από κονσόρτιουμ τραπεζών. Από την εταιρεία έχουν αποχωρήσει με εθελούσια έξοδο περίπου 50 εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα, ενώ τους τελευταίους μήνες η εταιρεία καταβάλει με καθυστέρηση τη μισθοδοσία στο προσωπικό, με αποτέλεσμα το σωματείο να απαντά με συχνές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στον όμιλο της Coca - Cola 3E, η διοίκηση της οποίας έχει δρομολογήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου την διακοπή της παραγωγής από τα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας (θα μεταφερθεί στις μονάδες του Σχηματαρίου, του Βόλου και του Ηρακλείου), η χθεσινή ανακοίνωση για την δημιουργία θυγατρικής η οποία θα αναλάβει τις ελληνικές δραστηριότητες, προκάλεσε νέα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η απόσχιση των κλάδων διανομής και εμπορίας των προϊόντων της στην Ελλάδας από τον κεντρικό κορμό της και η εισφορά της σε θυγατρική εταιρεία μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2012, γίνεται για να διευκολύνει τη λειτουργία της. Υποστηρίζει ότι με τον διαχωρισμό, θα εναρμονιστεί η δομή της δραστηριότητας στην Ελλάδα με τη δομή που έχει ο όμιλος και οι θυγατρικές του στην πλειονότητα των άλλων χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται και θα απλοποιήσει τις εσωτερικές διαδικασίες, ενώ δεν θα έχει καμία αρνητική επίπτωση στους πελάτες, εργαζόμενους ή μετόχους της Εταιρίας.

Στην ουσία με την απόσχιση της ελληνικής δραστηριότητας που συνίστατο στην «παλιά» "3Ε Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως" (πριν τη συγχώνευσή της με την Coca Cola Beverages) η Coca Cola 3Ε θα αναδειχθεί σε μια «καθαρή» holding εταιρεία η οποία θα συντονίζει τη δραστηριότητα των θυγατρικών της στις συνολικά 28 χώρες όπου δραστηριοποιείται παραγωγικά και εμπορικά, συμπεριλαμβανομένης και της θυγατρικής της στην Ελλάδα, όπου σήμερα είναι η έδρα της.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι διευκολύνει σημαντικά την «ευελιξία» του ομίλου, σε βαθμό που να αναζωπυρώνει -παρά τις συχνές διαψεύσεις- τα σενάρια περί προετοιμασίας του ομίλου να μεταφέρει την έδρα του σε πιο «φιλική» για τις επιχειρήσεις, χώρα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου