Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ Μ.Μ.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Δεχθήκαμε δεκάδες emails  διαμαρτυρόμενων εμποροϋπαλλήλων, προς το ergasianews, σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση, του υπό δικαστική εκκρεμότητα (ελεγχόμενου από το Π.Α.ΜΕ), Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, σύμφωνα με την οποία οι εμποροϋπάλληλοι της Πάτρας υποτίθεται ότι πραγματοποιούσαν σήμερα 4ωρη στάση εργασίας, από τις 8 έως τις 12 μετά το μεσημέρι, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί.
Από χθες δεκάδες εμποροϋπάλληλοι, ευρισκόμενοι σε πλήρη σύγχυση, έπαιρναν τηλέφωνο στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας και ρωτούσαν αν όντως πραγματοποιείται στάση εργασίας. Η απάντηση του Συλλόγου ήταν αρνητική, αφού ουδεμία σχετική απόφαση είχε ληφθεί  από τα όργανα του Συλλόγου. Όλοι μα όλοι οι εργαζόμενοι επικαλούνταν την "είδηση" που μετέδωσε τοπικός τηλεοπτικός σταθμός, ο οποίος στο Δελτίο Ειδήσεων είχε τίτλο "ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΕΡΓΟΥΝ", χωρίς να διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για στάση εργασίας του αντιπροσωπευτικού (με ποσοστό 90%) Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας, αλλά για μια απόφαση ενός άλλου σωματείου που εκπροσωπεί μόλις το 10% των εργαζομένων στο εμπόριο. Μάλιστα δεν είχαν περάσει αρκετές ημέρες από τότε που ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων είχε κινητοποιηθεί για τους εργαζόμενους των ΚΟΥΚΟΥ.
Η συντακτική ομάδα του ERGASIANEWS ερεύνησε το συγκεκριμένο θέμα και έκανε τις ακόλουθες διαπιστώσεις.

Καταρχήν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες δεν μπορεί να καλύψει συνδικαλιστικά τους εμποροϋπαλλήλους της Πάτρας, καθώς πρόκειται για ένα σωματείο που δεν αποτελεί ούτε κλαδική, ούτε ομοιοεπαγγελματική, αλλά ούτε και επιχειρησιακή συνδικαλιστική οργάνωση (Ν.1264/1982). Πρόκειται για ένα πολυσωματείο (από τα γνωστά διασπαστικά σωματεία του Π.Α.ΜΕ) του οποίου η νομική μορφή δεν προβλέπεται από το συνδικαλιστικό δίκαιο και για τον λόγο αυτό εκκρεμεί τριτανακοπή στο Πρωτοδικείο εις βάρος του, από άλλα σωματεία της περιοχής μας.
Μάλιστα στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας, όταν αυτό το σωματείο ζήτησε με δικαστικά μέτρα να ενταχθεί και να ψηφίσει, το Πρωτοδικείο Πατρών απέρριψε σχετικό αίτημά του, πιθανολογώντας ότι υπάρχει νομικό σφάλμα στην σύστασή του.
Από την άλλη το συγκεκριμένο σωματείο δεν αποτελεί την αντιπροσωπευτικότερη πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση στους εμποροϋπάλληλους της Πάτρας, διότι αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση είναι ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ, επί δεκαετίες ιδρυμένος και αναγνωρισμένος σύλλογος, που αριθμεί πάνω από 800 εγγεγραμμένους εμποροϋπάλληλους και είναι μέλος το Εργατικού Κέντρου Πάτρας και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάτρας.
Τι είναι λοιπόν το Σωματείο Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες;
Είναι ένα αμφιβόλου νομιμότητας συνδικαλιστικό μόρφωμα, το οποίο δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει την παράταξη της Τ.Α.Σ (Π.Α.ΜΕ), η οποία κατερχόταν επί σειρά ετών (ανεπιτυχώς) στις εκλογές του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ. Οι συνδικαλιστές της μειοψηφούσας Τ.Α.Σ, αφού ποτέ δεν κατάφεραν να πείσουν τους εργαζόμενους να τους εμπιστευθούν την πλειοψηφία στο σύλλογο, αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα δεύτερο διασπαστικό σωματείο. Όμως αντιμετώπισαν ευθύς εξαρχής ένα σημαντικό πρόβλημα. Ελάχιστοι εμποροϋπάλληλοι τους εμπιστεύονταν, με αποτέλεσμα να είναι καταδικασμένο το εγχείρημα «εν τη γενέσει του». Έτσι στο «ευρηματικό» μυαλό των συνδικαλιστών του Π.Α.ΜΕ γεννήθηκε η ιδέα να ιδρυθεί ένα πολυσωματείο ("πολυκατάστημα ή άλλως συνδικαλιστικό σούπερ μάρκετ) στο οποίο θα είχαν δικαίωμα ένταξης όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι και όλες οι ειδικότητες. Έτσι θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα σωματείο με «μπούγιο», χωρίς να μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει ότι έφτιαξαν ένα ακόμη σωματείο «σφραγίδα».
Ενέταξαν λοιπόν σ’ αυτό το σωματείο όλο τον κομματικό μηχανισμό του ΚΚΕ. Από οδηγούς, εμποροϋπάλληλους, υπαλλήλους γραφείου, καθαρίστριες, security, υπαλλήλους συμβολαιογραφείων και δικηγορικών γραφείων, υπαλλήλους super markets, κ.λ.π. Ότι επάγγελμα και ότι ειδικότητα μπορεί να βάλει ο νους κάποιου. Με αυτά και μ’ αυτά έκαναν εκλογές στις οποίες ψήφισαν μόλις μερικές δεκάδες μέλη. Και εδώ διατυπώνονται αμφιβολίες ως προς την εγκυρότητα της ψηφοφορίας, αφού είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς αν οι ίδιοι άνθρωποι έχουν ψηφίσει δύο και τρεις φορές σε διαφορετικά σωματεία. Αν δηλαδή οι καθαριστές ψήφισαν εκτός από αυτό το σωματείο ταυτόχρονα και στο σωματείο καθαριστριών, αν οι οδηγοί ψήφισαν και στο σωματείο οδηγών, αν οι εμποροϋπάλληλοι ψήφισαν και στο σύλλογο εμποροϋπαλλήλων και ούτω καθεξής….
Στην πραγματικότητα όλα τα παραπάνω,σύμφωνα με γνωστούς συνδικαλιστές, φαίνεται να έγιναν με απώτερο σκοπό την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, αφού όσοι περισσότεροι διπλοψήφιζαν ή τριπλοψήφιζαν στα κομματικά "αποστειρωμένα" (και κατά συνέπεια ανέλεγκτα) σωματεία του Π.Α.ΜΕ, τόσο περισσότεροι αντιπρόσωποι θα εκλέγονταν στο Ε.Κ.Π και με τον καλπονοθευτικό αυτόν τρόπο, ίσως κατάφερνε το Π.Α.ΜΕ να  ελέγξει τους συσχετισμούς στο Εργατικό Κέντρο. Την «επέλαση» όμως της νοθείας ανέκοψε πρόωρα το Πρωτοδικείο Πατρών, το οποίο απέρριψε την προσφυγή του πολυσωματείου, για προσωρινή εγγραφή στο Εργατικό Κέντρο, λίγο πριν τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης.
Σήμερα λοιπόν, ένα σωματείο που αριθμεί μερικές δεκάδες μέλη, εκ των οποίων ούτε το 1/3 δεν προέρχονται από τον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων, προκηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας, υποτίθεται  για τους εμποροϋπαλλήλους, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση ότι πρόκειται για στάση εργασίας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας. Μάλιστα ορισμένοι εμποροϋπάλληλοι, μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, πίστεψαν ότι όντως ο σύλλογός τους έχει προκηρύξει στάση εργασίας και θέλησαν να συμμετάσχουν, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύσουν την εργασία τους, συμμετέχοντας σε μια στάση εργασίας στην οποία δεν είχαν ούτε νομική, αλλά ούτε και συνδικαλιστική κάλυψη, αφού δεν ήταν μέλη του συνδικαλιστικού μορφώματος που προκήρυξε την στάση εργασίας.
Βεβαίως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στη σύγχυση αυτή συνέβαλλαν και ορισμένα Μ.Μ.Ε, τα οποία αγνοώντας την σχετική επισήμανση της προέδρου των Εμποροϋπαλλήλων κας Γιώτας Παναγοπούλου, εξακολουθούσαν να ομιλούν για στάση εργασίας των εμποροϋπαλλήλων, βάζοντας μάλιστα τίτλους «ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ» στα Δελτία Ειδήσεών τους.
Και μπορεί οι τίτλοι να είναι εύκολοι, αλλά όταν κάποιοι παρασύρουν εργαζόμενους σε «ακάλυπτες» συνδικαλιστικά και νομικά ενέργειες, πρέπει να αναλαμβάνουν και την ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους εργαζόμενους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου