Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Πέτυχε διαγραφή του Ελληνικού χρέους κατά 2,5 εκ. ευρώ

Χρέος ύψους 2,5 εκ. ευρώ αφαίρεσε από την "πλάτη" του ελληνικού δημοσίου το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Greece Debt Free, πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας από την εκκίνηση της σχετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο γόνος γνωστής ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας Πέτρος Νομικός. Ο κ. Νομικός δημιούργησε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας ιδιώτες και εταιρείες μπορούν να κάνουν δωρεές, τις οποίες το ίδρυμα Greece Debt Free (GDF) αξιοποιεί, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα που διατίθενται στην δευτερογενή αγορά, στο 10 με 20% της αξίας τους, και ύστερα τα διαγράφει.
Με αυτόν τον τρόπο, διαγράφεται ελληνικό χρέος πολύ μεγαλύτερο από το
ποσό της εκάστοτε δωρεάς που ακόμα κι ένας απλός πολίτης μπορεί να κάνει με μερικά ευρώ.
Το Greece Debt Free, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του, «είναι μια πλατφόρμα για όλους, ώστε να οργανωθούμε, να λάβουμε μέρος, να συνδεθούμε και να συμμετάσχουμε για να πετύχουμε μια θετική οικονομική αλλαγή».
Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Ξεκίνησα να επεξεργάζομαι την ιδέα του GDF πέρσι, εν μέσω των κινημάτων της Αραβικής Άνοιξης. Ήταν απίστευτο πως μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι μπορούν να παρακινηθούν και να οδηγήσουν σε μια δημοκρατική αλλαγή, μέσω των social media (facebook, twitter, YouTube, κτλ) στη Μέση Ανατολή. Το GDF σχεδιάστηκε για να αξιοποιήσει αυτά τα νέα μέσα δικτύωσης και επικοινωνίας. Μέσω αυτού ο καθένας μπορεί τώρα να βοηθήσει την Ελλάδα, με εμπιστοσύνη και διαφάνεια».
Εξηγεί όμως και γιατί η έδρα της πρωτοβουλίας είναι στις ΗΠΑ.: «Στην Ελλάδα, δεν μπορούσα να είμαι σίγουρος ότι τα χρήματα δεν θα έμεναν "ανέγγιχτα", δεν ήξερα τι θα γινόταν αν άλλαζε κάποιος νόμος ή άλλαζε άρδην η πολιτική κατάσταση του τόπου. Τότε οι δωρεές δεν θα ήταν ασφαλείς. Η οργάνωσή μας πρέπει να παραμείνει αποστασιοποιημένη από αυτά και από την πολιτική. Έτσι, το GDF έπρεπε να έχει την έδρα του υπό το νομικό καθεστώς των ιδρυμάτων δωρεών των ΗΠΑ για να μπορούν οι δωρητές να είναι σίγουροι πως οι προσφορές τους θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό ακριβώς που εξηγούμε στην ιστοσελίδα μας. Πράγμα που σημαίνει πως οι αμερικανοί πολίτες που δωρίζουν χρήματα για τους σκοπούς του ιδρύματος, αφαιρούν την προσφορά τους από τον φόρο που πληρώνουν. Αυτό αποτελεί κίνητρο για τους ομογενείς που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Κάθε προσφορά προερχόμενη από τις ΗΠΑ μπορεί να διαγράψει χρέος μεταξύ 11 και 12 φορές του δωρηθέντος κεφαλαίου και όχι 8 όπως για τους εκτός Ηνωμένων Πολιτειών δωρητές. Αυτό αποτελεί μια μοναδική δυνατότητα που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Όπως μπορεί να δει κανείς και στην ιστοσελίδα μας, για κάθε ένα ευρώ που δωρίζει κάποιος στο GDF, 8 ευρώ ελληνικού χρέους αγοράζονται από το GDF και αργότερα διαγράφονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου