Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Οι Γάλλοι της Lafarge βγάζουν στο εξωτερικό 62 εκατ.ευρώ από την ΑΓΕΤ!


«Μαγική εικόνα» αποτελεί ο ισολογισμός της Τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ- Ηρακλής του Γαλλικού Ομίλου LAFARGE, καθώς οι Γάλλοι θα βγάλουν αφορολόγητα στο εξωτερικό κεφάλαια 62 εκατ. ευρώ. Η γαλλική διοίκηση η οποία την 1/1/2012 είχε ταμείο 145 εκατ. ευρώ, τώρα έχει 95 εκατ. ευρώ, ενώ χθες αποφάσισε την διανομή επιστροφής κεφαλαίου 62 εκατ. ευρώ, όταν οι ζημιές της στο εξάμηνο είναι 66,9 εκατ. ευρώ! Με λίγα λόγια, η εταιρεία συνεχίζει την διαρροή κεφαλαίων εξωτερικού αφού από τον Ιανουάριο έχει εισπράξει 50 εκατ. ευρώ και το Νοέμβριο θα εισπράξει άλλα 62 εκατ. ευρώ.
Μέσα σε 9 μήνες η γαλλική εταιρεία θα έχει εισπράξει 112 εκατ. ευρώ και
μάλιστα τα 62 εκατ. ευρώ είναι αφορολόγητα, αφού η επιστροφή κεφαλαίου δεν φορολογείται. Το ζήτημα, βεβαίως, είναι ότι, όλα θα πραγματοποιηθούν εντός του νόμου καθώς η μετοχή της εταιρείας βρισκόταν στην κατηγορία της χαμηλής διασποράς - και οι Γάλλοι αποκτούσαν τις μετοχές δίχως μεγάλο κόστος.
Όπως φαίνεται, τα κενά του ελληνικού νόμου αφήνουν στις πολυεθνικές το περιθώριο, όχι μόνο να διαγράφουν τις μετοχές τους από το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά να αφαιρούν και κεφάλαια από την θυγατρική. Με λίγα λόγια, όμως, η εταιρεία – μετά την διανομή μερίσματος- μένει χωρίς ταμείο από τον ερχόμενο Νοέμβριο καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 56 εκατ. ευρώ.
 Οι «μαγικές κινήσεις» της Lafarge, που είχαν ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου, δημιουργούν ερωτήματα καθώς οι Γάλλοι θα καρπωθούν το μεγαλύτερο μέρος επιστροφής κεφαλαίου ( 62 εκατ. ευρώ )- καθώς έχουν το 90% των μετοχών- από μια εταιρεία η οποία βρίσκεται στην χειρότερη φάση της λόγω της συρρίκνωσης του κλάδου.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο χρόνια πριν η ΑΓΕΤ- Ηρακλής είχε αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με αύξηση της ονομαστικής τιμής 2,68 ευρώ – η οποία θα μειωθεί σε 1,70 ευρώ προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επιστροφή κεφαλαίου.
Πηγή: "Το Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου