Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Η ΓΑΛΛΙΚΗ LE MONDE DIPLOMATIQUE ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΩΡΑ

Τρεις δημοσιογράφοι της Γαλλικής εφημερίδας Le Monde Diplomatique επισκέφθηκαν χθες το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας και συνομίλησαν με τα μέλη της Διοίκησής του, στα πλαίσια δημοσιογραφικού οδοιπορικού που κάνουν στην Ελλάδα με αντικείμενο τις επιπτώσεις του μνημονίου στην Ελληνική Κοινωνία και τους εργαζόμενους. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έδωσαν απαντήσεις στα καταιγιστικά ερωτήματα των δημοσιογράφων οι Γ. Σουβαλιώτης - Πρόεδρος Ε.Κ.Π, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος -  Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ και Γ. Τσιμέκας - Γ.Γ. Σωματείου AMSTEL.
Οι δημοσιογράφοι της Le Monde ήταν "διαβασμένοι" σε πάρα πολλά εξειδικευμένα ζητήματα, ενώ κατέθεσαν μετ' επιμονής ερωτήματα στο Μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ κ. Δ. Καραγεωργόπουλο, σχετικά με τη στάση της ΠΑΣΚΕ και του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλου απέναντι στη μνημονιακή πολιτική, τόσο της προηγούμενης Κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ), όσο και της σημερινής Κυβέρνησης συνεργασίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).
Ο Δ. Καραγεωργόπουλος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους της Le Monde ότι η ΠΑΣΚΕ αποτελεί τη μεγάλη αυτόνομη, δημοκρατική και προοδευτική συνδικαλιστική παράταξη των εργαζομένων, η οποία παραμένει σταθερή στις αρχές και τις αξίες της και ιδεολογικά αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλαριστερή παράταξη. Η στάση δε της ΠΑΣΚΕ απέναντι στις μνημονιακές Κυβερνήσεις, ήταν και εξακολουθεί να είναι σκληρή, όσο σκληρά είναι και τα μέτρα που λαμβάνονται εις βάρος των εργαζομένων και των μη προνομιούχων τάξεων της Ελληνικής κοινωνίας. Μάλιστα ο Δ. Καραγεωργόπουλος επεσήμανε στους δημοσιογράφους ότι, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, η συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΚΕ αποτελεί την πρώτη επιλογή των εργαζομένων σε κάθε εκλογική διαδικασία, εκπροσωπώντας το 50% των συνδικαλισμένων εργαζομένων της χώρας, γεγονός που δείχνει ότι η συνέπεια λόγων και έργων και η αποτελεσματικότητα επιβραβεύονται με θετική ψήφο από τους εργαζόμενους. Μάλιστα επεσήμανε τις δεκάδες πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις που προκήρυξε η ΓΣΕΕ τα τελευταία 2,5 χρόνια, ενώ έκανε αναφορά στη Ε.Γ.Σ.Σ.Ε που υπεγράφη το 2010, την οποία η Τρόικα και η Κυβέρνηση Παπαδήμου κατήργησαν με το μνημόνιο Νο 2.

Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Π έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής του Ν. Αχαϊας, αναφέρθηκε στα κύματα των ανέργων, στις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής, ενώ εξέφρασε την έντονη δυσσαρέσκεια του για την διαχρονική υποβάθμιση της Πάτρας και της βιομηχανικής της περιοχής. Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα επόμενα βήματα των συνδικάτων είπε ότι εφαλτήριο των νέων αγώνων των συνδικάτων θα είναι ο Σεπτέμβρης και το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη Δ.Ε.Θ.
Ο Γ.Γ του Σωματείου της AMSTEL κ. Γ. Τσιμέκας, κατέδειξε τις καταστροφικές επιλογές της Τρόικας, η οποία συμπεριφέρεται ως δύναμη κατοχής, ενώ έβαλε και ζητήματα αξιοπιστίας του συνδικαλιστικού κινήματος.  

Μετά την συνέντευξη τα μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής της Le Monde περιηγήθηκαν στα κλειστά εργοστάσια της παραλιακής ζώνης (Πατραϊκή, Λαδόπουλου, κ.λ.π).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου