Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Δεν είναι σύμφωνοι οι εργαζόμενοι του ΥπΑΑΤ και των εποπτευόμενων από αυτό Νομικών Προσώπων στη μεταφορά του υπουργείου στο Κεράνη

Στις 25/10/2012 συναντήθηκαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και Συλλόγων Εργαζομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και των εποπτευόμενων από αυτό Νομικών Προσώπων, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του υπουργείου στο κτίριο Κεράνη, στη Λεωφόρο Θηβών. Μετά από ενημέρωση που έγινε από μηχανικούς που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή και ανταλλαγή απόψεων, οι εκπρόσωποι των σωματείων δηλώνουν ότι δεν είναι σύμφωνοι με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά του υπουργείου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα ακόλουθα:

1. Το γεγονός ότι το εν λόγω ακίνητο έχει μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, καθιστά αδύνατη τη
δωρεάν χρήση του από το Υπ.Α.Α.Τ. Είναι λοιπόν φανερό ότι η μεταφορά του Υπ.Α.Α.Τ. και των Ν.Π. στο κτίριο Κεράνη γίνεται προκειμένου να εξασφαλιστεί η ύπαρξη ενός σταθερού μισθωτή για όποιον αγοράσει το ακίνητο από το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., για το οποίο η κύρια μέθοδος «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας που διαθέτει είναι αυτή της πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων (sale and lease back). Οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, που μεθοδεύεται με πρόσχημα την μείωση του λειτουργικού κόστους του ΥπΑ.Α.Τ., χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιό θα είναι το νέο ενοίκιο και αν όντως υπάρχει μείωση κόστους ή αύξηση. Η Πολιτική Ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. και οι Διοικήσεις των Οργανισμών φέρουν ευθύνη, όχι μόνο πολιτική, για τα επιπλέον κόστη που ενδέχεται να προκαλέσουν, ειδικά αν δεν τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες για τη μίσθωση ακινήτων από το Δημόσιο.

2. Παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει τρεις μήνες από τη δημοσιοποίηση της βούλησης της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπ.Α.Α.Τ., δεν έχουν καταστεί ακόμη διαθέσιμα αντίγραφα των αδειών που έχουν εκδοθεί για την ανέγερση και τις μετατροπές του συγκεκριμένου κτιρίου, καθώς και των συνημμένων σε αυτές σχεδίων, αλλά ούτε και των προσαρτημάτων του συμβολαίου μεταβίβασης του κτιρίου στο Δημόσιο από την εταιρεία Κεράνης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό δεν οφείλεται σε προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών δεδομένων ως προς τη νομιμότητα και την στατικότητα του κτιρίου, αλλά και την καταλληλότητά του να χρησιμοποιηθεί ως χώρος γραφείων, αλλά ούτε και σε προσπάθεια να συγκαλυφθούν παραλείψεις αυτών που στο παρελθόν χειρίστηκαν την αγορά του κτιρίου από το Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούμε να παραδοθούν στους τεχνικούς εκπροσώπους των ομοσπονδιών στην αρμόδια επιτροπή, άμεσα και με δαπάνες του Υπ.Α.Α.Τ., πλήρη αντίγραφα των φακέλων των αδειών του κτιρίου και των συνημμένων σχεδίων, των προσαρτημάτων του συμβολαίου μεταβίβασης στην Κ.Ε.Δ., καθώς και κάθε άλλου εγγράφου που αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια του κτιρίου ως χώρου εργασίας.

3. Θεωρούμε εσφαλμένη τη μεταφορά τόσων υπηρεσιών και Οργανισμών στο συγκεκριμένο κτίριο, διότι δεν είναι προσβάσιμο από μέσα μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς, έχει ανεπαρκή λεωφορειακή κάλυψη, βρίσκεται σε περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη κυκλοφοριακά και διαθέτει λιγότερες από τις νόμιμα απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης. Εκτός από τη δυσχερέστατη πρόσβαση των εργαζομένων που θα τους επιβαρύνει με επιπλέον απώλειες χρόνου και χρήματος σε μια περίοδο που έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις μισθών, το Υπ.Α.Α.Τ. καθίσταται ουσιαστικά απροσπέλαστο για τους πολίτες που συναλλάσσονται με αυτό και ιδίως για τους αγρότες που έρχονται από την Περιφέρεια και δεν έχουν ευχέρεια μετακινήσεων στην Αθήνα. Οι υποσχέσεις της Πολιτικής Ηγεσίας για κάλυψη της μετακίνησης με λεωφορεία από τον πλησιέστερο σταθμό του Μετρό, για την υλοποίηση των οποίων δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα μέχρι στιγμής, ακόμη και αν γίνονταν πράξη, πράγμα πολύ δύσκολο με την παρούσα οικονομική συγκυρία, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 2.300 εργαζομένων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι εργαζόμενοι στο Υπ.Α.Α.Τ. και τους εποπτευόμενους οργανισμούς του παραμένουν σε επιφυλακή, δηλώνουν ότι δεν είναι σύμφωνοι με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά όπως ψευδώς διατείνεται δημόσια ο κ. Υπουργός και θα εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου