Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Διοίκηση ΑΓΝΟ: «Αρθρο 99 ή πτώχευση»

Σε χειροκροτήματα ξέσπασαν οι περίπου 300 εργαζόμενοι στην ΑΓΝΟ και προμηθευτές γάλακτος, στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, που εξέτασε την αίτηση της γαλακτοβιομηχανίας για ένταξη στο άρθρο 99.
 
Της Σοφίας Χριστοφορίδου Το αν η ΑΓΝΟ μπει ή όχι σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές θα γίνει γνωστό εντός διμήνου -μέχρι τότε, οι πιστωτές αυτοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Από αυτό το προσωρινό καθεστώς προστασίας εξαιρούνται οι 400 εργαζόμενοι και οι περίπου 70 αγελαδοτρόφοι που, αν το επιθυμούν, μπορούν να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα με αποφάσεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
Τον Δεκέμβριο του 2012, η ΑΓΝΟ υπέβαλε αίτημα για
προστασία από τους πιστωτές της (υπαγωγή στο άρθρο 99), παρουσιάζοντας σχέδιο, το οποίο προέβλεπε «κούρεμα» των απαιτήσεών τους κατά 85%. Οι συνολικές οφειλές της είναι 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,5 εκατ. προς τη μητρική Κολιός, τα 17,5 εκατ. παλαιά δάνεια της ΑΤΕ (έχουν καταγγελθεί από την τράπεζα), τα 3,5 εκατ. οφειλές σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά πιστωτές και προμηθευτές.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο γενικός διευθυντής της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, κ. Θέμης Κωστόπουλος, υποστήριξε ότι, αν η γαλακτοβιομηχανία μπει σε καθεστώς προστασίας και μειωθούν οι οφειλές, θα εισέλθει σε φάση εξυγίανσης. Εφόσον συμβεί αυτό, τρεις εταιρείες φέρονται διατεθειμένες να επενδύσουν στην ΑΓΝΟ -εκ των οποίων οι δύο έχουν υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας, ενώ η τρίτη είναι το fund Ιnterglobe, σύμφωνα πάντα με το στέλεχος της γαλακτοβιομηχανίας. Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημά της για υπαγωγή στο άρθρο 99, η ΑΓΝΟ θα καταρρεύσει.

«ΒΛΕΠΟΥΝ» ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Παρέμβαση κατά του αιτήματος της ΑΓΝΟ έκανε το σωματείο εργαζομένων: στις καταθέσεις τους, αλλά και σε όσα ανέφεραν εκτός δικαστηρίου, οι εργαζόμενοι υπονόησαν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε τεχνηέντως, προκειμένου η εταιρεία να μπει στο 99 και έτσι να απαλλαγεί από οφειλές εκατομμυρίων.
Αν και το πρόγραμμα εξυγίανσης δεν κάνει σαφείς αναφορές σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών, η εταιρεία προχώρησε σε καταγγελία της επιχειρησιακής σύμβασης, ενώ οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι με την υπαγωγή στο άρθρο 99 θα τεθούν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι η ζήτηση -και, συνεπώς, ο τζίρος- αυξήθηκε το 2012 σε σχέση με το 2011 και ότι «για να προλαβαίνουμε την παραγωγή, έχουμε να πάρουμε ρεπό και άδειες προηγούμενων ετών». Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας ανέφερε ότι ο τζίρος του Ιανουαρίου 2013 ήταν 4,7 εκατ. ευρώ, έναντι 4,5 εκατ. τον ίδιο μήνα πέρσι, ενώ συνολικά το 2012 η εταιρεία έκανε τζίρο 62 εκατ., έναντι 67,5 εκατ. το 2011.
Εδώ και μία εβδομάδα, οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε απεργία, καθώς έχουν να λαμβάνουν δεδουλευμένα Νοεμβρίου, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, μέχρι να πληρωθούν και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τα οφειλόμενα προς αυτούς είναι περίπου 900.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, από τις 14 Φεβρουαρίου σταμάτησαν και οι αγελαδοτρόφοι να προμηθεύουν με γάλα την επιχείρηση, καθώς δεν αποδέχονται τη νέα πρόταση που έκανε ο ιδιοκτήτης της ΑΓΝΟ, κ. Νίκος Κολλιός, το «κούρεμα» των οφειλών να μειωθεί από το 85% στο 40%.
Σημειωτέον ότι ένας αριθμός 90 εργαζομένων (από τους περίπου 400) και περίπου 20 αγελαδοτρόφοι τάσσονται υπέρ της διάσωσης της εταιρείας, με υπαγωγή στο άρθρο 99.

ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ Η ΑΓΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ
Από την πλευρά των υπολοίπων πιστωτών, η ΕΚΟ κατέθεσε αίτηση πτώχευσης της ΑΓΝΟ. Στις κύριες παρεμβάσεις τους, οι πιστωτές υποστήριξαν ότι η γαλακτοβιομηχανία, που επί μία δεκαετία εμφάνισε αρνητικά αποτελέσματα, δεν θα καταφέρει να καταστεί βιώσιμη τώρα, που βρισκόμαστε υπό συνθήκες κρίσης.
Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, η ΑΓΝΟ δεν έκανε κινήσεις διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της για μερικό «κούρεμα» των οφειλών, πριν φτάσει στο σημείο να καταθέσει αίτημα για υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας. Από τον Οκτώβριο άρχισαν να σφραγίζονται επιταγές, τον Δεκέμβριο η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κινείται με πληρωμές σε μετρητά (εξ ου και υποστηρίζει ότι δεν έχει κάνει παύση πληρωμών και, άρα, μπορεί να ενταχθεί στο άρθρο 99).


ΑΓΝΟ-Κολλιός: Η σχέση των δύο εταιρειών

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η ΑΓΝΟ «φορτώνεται» με επιπλέον κόστη, που αναλογούν στη μητρική εταιρεία Κολλιός, η οποία εξαγόρασε τη γαλακτοβιομηχανία το 2003. Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής περιέγραψε μια κατάσταση «ενδοοικογενειακών» διαδικασιών, με την «Κολλιός», μάλιστα, να βοηθά την ΑΓΝΟ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας.
Η ΑΓΝΟ παρασκευάζει γιαούρτι με το brand της «Κολλιός», το οποίο τής πουλάει σε πολύ χαμηλή τιμή (και το οποίο η «Κολλιός» εξάγει). Η «Κολλιός» φαίνεται ότι πληρώνει στην ΑΓΝΟ ποσό μεγαλύτερο από την αξία του γιαουρτιού, ως ένεση ρευστότητας, για να μπορεί η ΑΓΝΟ να πληρώνει το γάλα. Επίσης, η ΑΓΝΟ διαθέτει το δίκτυο διανομής της και τα σημεία πώλησης στα σούπερ μάρκετ, για την πώληση των προϊόντων της «Κολλιός». Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2012, πριν την αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99, μεταβίβασε 20 φορτηγά αυτοκίνητα στη μητρική της, «Κολλιός» (παρότι, όπως υποστηρίχθηκε, ένας πιστωτής ήταν διατεθειμένος να συμψηφίσει τα οφειλόμενα με αντάλλαγμα κάποια οχήματα).

www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου