Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Πορτογαλία: Κινητοποιήσεις από τους εργαζομένους της εταιρείας TAP

portogalia-kinitopoiiseis-apo-toys-ergazomenoys-tis-etaireias-TAP
Απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 21-23 Μαρτίου εξήγγειλαν σήμερα τα σωματεία εργαζομένων του πορτογαλικού εθνικού αερομεταφορέα ΤΑΡ, στο πλαίσιο των εντεινόμενων διαμαρτυριών εναντίον των περικοπών που εφαρμόζει η συντηρητική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό, τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας.
Μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις στη Λισαβόνα κι άλλες μεγάλες πόλεις στη χώρα το Σάββατο, με κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης του Πέντρου Πάσους Κοέλιου, ακόμη μία απεργία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους έχει εξαγγελθεί για την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.

Η απεργία της
ΤΑΡ πρόκειται να προσθέσει επιπλέον αναστάτωση στις πτήσεις στην περιφέρεια, που έχει ήδη δημιουργηθεί από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις της ισπανικής Iberia-των οποίων ο επόμενος γύρος έχει προγραμματισθεί για τις 18-23 Μαρτίου. Η ΤΑΡ καθημερινά εκτελεί 180 πτήσεις.

Οι απεργοί σχεδιάζουν να εγχειρίσουν ένα εισιτήριο άνευ επιστροφής για το Τορόντο στον υπουργό Οικονομικών Άλβαρο Σάντους Περέιρα, ο οποίος σπούδασε και δίδαξε σε καναδικά Πανεπιστήμια προτού κληθεί να υπηρετήσει από υπουργική θέση στην κυβέρνηση.

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις -τις πρώτες που υποστηρίζουν και τα οκτώ σωματεία εργαζομένων, που αντιπροσωπεύουν ιπτάμενους, κυβερνήτες και προσωπικό εδάφους- θα επηρεασθεί επίσης και η αεροπορική εταιρία SATA, με έδρα τις Αζόρες Νήσους.

Κύριο αίτημά των σωματείων είναι να εξαιρεθούν από τις μειώσεις του 10% στους μισθούς τους, περικοπές που έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται στον δημόσιο τομέα από τον Φεβρουάριο.

«Ενταχθήκαμε σε μία πολιτική τυφλών περικοπών στον δημόσιο τομέα, αν και η ΤΑΡ πάντοτε λειτουργούσε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και γι' αυτό είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές στην Ευρώπη», επεσήμανε ο Ζάιμε Πριέτου, επικεφαλής του σωματείου χειριστών της εταιρείας, ενώ οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για διαδήλωση στο κέντρο της Λισαβόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου