Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί εκτελούν με την ανατολή του ήλιου....!


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Προς τα εργατικά Κέντρα της χώρας και Σωματεία.
 Συνάδελφοι-σσες.

Η Ομοσπονδία Τσιμέντων Ελλάδος από το 2011, έως και σήμερα  παράλληλα με το εργοστάσιο παραγωγής Τσιμέντου στην Χαλκίδα, αντιμετωπίζει την σταδιακή και «επιμελώς» σχεδιασμένη  απαξίωση μιας σύγχρονης (κατ’ ομολογία της Lafarge) μονάδας παραγωγής και των εκεί εργαζομένων.

Οι συνάδελφοί μας, βιώνουν την βάσανο της «επιλεκτικής και τιμωρητικής» συμπεριφοράς. Η πορεία της πολιορκίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο, έχει ως κυρίαρχα συστατικά, την απομόνωση, την απαξίωση και τον ρεβανσισμό. Οι εργαζόμενοι αυτοί σήμερα είναι τα πειραματόζωα του κλάδου, για τον έλεγχο της επιτυχίας των αντεργατικών μεθόδων που προσδοκούν να εφαρμόσουν παντού. Είναι η «πρόβα τζενεράλε» ενός κακόγουστου έργου που περιοδεύσει σε όλους τους χώρους εργασίας.

Οι συνάδελφοί μας στην Χαλκίδα, αντιστάθηκαν στις περικοπές, στην εκ περιτροπής εργασία, στην αργομισθία, την  ομηρία και νίκησαν!

Το αποκορύφωμα αυτής της προκλητικής και εξοντωτικής  συμπεριφοράς, ήταν η «Δούρεια» απόφαση που πάρθηκε από την «μητρική» εταιρία την 25η Μαρτίου (την ήμερα εορτασμού της εθνικής μας παλιγγενεσίας), για οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου.

Η εταιρία μετά από την απόφασή της αυτή απέστειλε παράλληλα, αιφνίδιες συστημένες επιστολές ψυχολογικής πίεσης και ομηρίας, στα σπίτια των εργαζομένων και τελεσίγραφο προς το σωματείο των εργαζομένων, ζητώντας από τους συνδικαλιστές, να επιβιβασθούν σε μισθωμένο από την εταιρία όχημα προκειμένου να οδηγηθούν από το εργοστάσιο της Χαλκίδος στα Κεντρικά γραφεία της εταιρίας, ώστε να «διαβουλευθούν» εκβιαζόμενοι και  ντροπιασμένοι, υπό την δαμόκλειο σπάθη των τετελεσμένων γεγονότων, για να επιλέξουν ποιους εργαζόμενους θα προσφέρουν ως θυσία στον βωμό της κερδοσκοπίας. Το σωματείο και οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν, αναχαίτισαν αυτήν την προσβλητική συμπεριφορά. Η εταιρία «πιστή» στην άθλια ρεβανσιστική συμπεριφορά της, προχώρησε στο επόμενο βήμα…, εκείνο της ολικής καταστροφής των θέσεων εργασίας.

Στις 26-03-2013 κοινοποίησε την απόφαση της, που πήρε την 25η Μαρτίου (ημέρα εθνικής εορτής) για οριστική διακοπή των λειτουργιών του εργοστασίου και κάλεσε το Σωματείο των εργαζομένων να προσέλθει σε διαβούλευση, προκειμένου να οριστεί η μέθοδος διεκπεραίωσης των απολύσεων.

Το σωματείο φυσικά, αρνήθηκε να φορέσει την κουκούλα του δήμιου και δεν προσήλθε στο ραντεβού της προδοσίας, καταγγέλλοντας παράλληλα το εκτελεστικό απόσπασμα. 

Την 01-04-2013 η εταιρία παραγωγής πειραμάτων, καταθέτει αίτημα ομαδικών απολύσεων 229 εργαζομένων (από τους 236) προς το υπουργείο εργασίας. Ωστόσο δεν έχουν παραδοθεί από την εταιρία απολύσεων Lafarge, η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου, του λατομείου Α! υλών και της χρήσης του λιμανιού της Χαλκίδος, δηλαδή ουσιαστικά το εργοστάσιο βρίσκεται εν λειτουργία δίχως να είναι….!

Την Τετάρτη 24-04-2013, συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της  Lafarge, για την παροχή σε αυτήν της απαιτούμενης άδειας, προκειμένου να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις. Το Α.Σ.Ε με ψήφους πέντε κατά και μίας υπέρ (του εκπροσώπου του ΣΕΒ), απέρριψε την αίτηση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-Ηρακλής (θυγατρικής της Lafarge), για την παροχή της αιτούμενης και απαραίτητης  άδειας προκειμένου να προβεί στις ποθούμενες γι αυτήν ομαδικές απολύσεις, βάζοντας «λουκέτο» στο εργοστάσιο. Με την απόφαση του αυτή ουσιαστικά το Α.Σ.Ε εισηγείται στον υπουργό Εργασίας να μην παράσχει την αιτούμενη άδεια στην Lafarge.

Στις 26-04-2013, ο Υπουργός Ιωάννης Βρούτσης, λαμβάνοντας υπ’ όψη το πόρισμά του ΑΣΕ, απορρίπτει το αίτημα της Lafarge για ομαδικές απολύσεις.

Την Μεγάλη Δευτέρα (29-04-2013), η εταιρία παραγωγής απολύσεων απάντησε στην απόφαση του υπουργού εργασίας,  με την κοινοποίηση των πρώτων ατομικών απολύσεων  στηριζόμενη στον φιλοεργοδοτικό νόμο, που προβλέπει ποσοστό απολύσεων 5% ανά μήνα. Βιάστηκαν να υλοποιήσουν την σταύρωση των εργαζομένων την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών, για να μην Χάσουν το κύμα απολύσεων του Απρίλη. Η αδημονία τους για πογκρόμ, εξέθεσε τους ίδιους και τον υπουργό…! Οι επιταγές των αποζημιώσεων που δόθηκαν στους απολυμένους έχουν ημερομηνία 24-04-2013, δηλαδή της ημέρας εκείνης που εξετάζονταν το αίτημα τους για ομαδικές απολύσεις στο υπουργείο εργασίας. Κατά πως λέει ο λαός έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια, το συμβούλιο του υπουργείου εργασίας και τον ίδιο υπουργό. Ήξεραν την απόφαση και ήδη είχαν προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Δεν σέβονται τίποτα, δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα οι στρατηγικοί επενδυτές του πρωθυπουργού. Ελπίζουμε-ευχόμεθα, να μην υποστεί και ο ίδιος την αήθη συμπεριφορά που υπέστη ο υπουργός του….!

Μέχρι στιγμής έχουν κοινοποιηθεί 11 απολύσεις σε εργαζομένους, οι οποίες τους παραδόθηκαν με την πρώτη ανατολή του ήλιου….!

Συνάδελφοι, η Ομοσπονδία Τσιμέντων Ελλάδος, καθ’ όλη την διάρκεια της εφαρμογής του σχεδίου του «προαναγγελθέντος θανάτου» στέκεται αλληλέγγυα και συνοδοιπόρος στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων της Χαλκίδος και τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά των ομαδικών απολύσεων που επιχειρούνται από την Lafarge. Αποδεικνύοντας έμπρακτα την θέληση της, οργάνωσε διαμαρτυρία συμπαράστασης των εργαζομένων του κλάδου, έξω από το υπουργείο εργασίας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου. Παρόν στην κινητοποίηση παρευρίσκονταν το Δ.Σ της ομοσπονδίας, με τον Πρόεδρο και τον Γεν. Γραμματέα να παρευρίσκονται μέσα στο συμβούλιο κατά την διάρκεια της εξέτασης  του αιτήματος της Lafarge. Η Ομοσπονδία μας με πρόσφατες αποφάσεις της ξεκίνησε μια σειρά ενεργειών με προοπτική ατέρμονης κλιμάκωσης. Ήδη με απόφαση της Ομοσπονδίας μας για άμεσες γενικές συνελεύσεις, έχουν ξεκινήσει αυτές να πραγματοποιούνται, στα Εργοστάσια και τα Κεντρικά Γραφεία των εταιριών παραγωγής τσιμέντου στην Ελλάδα, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις, δραστικής στήριξης των συναδέλφων μας στην Χαλκίδα.

Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρι την οριστική δικαίωση των συναδέλφων μας, θα παρευρισκόμαστε  δίπλα τους στις Εκδηλώσεις της 1η Μάη στην Χαλκίδα, για να  διαδηλώσουμε μαζί τους.

Συνάδελφοι, με αυτή μας την ανακοίνωση, ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς και στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της κοινής μας μοίρας, σας ζητούμε να μας βοηθήσετε στον αγώνα μας αναδεικνύοντας έντονα το πρόβλημα των συναδέλφων μας, στις συγκεντρώσεις και στις ομιλίες σας  που θα υλοποιηθούν την 1η Μάη, στις πόλεις σας, προκείμενου να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι κοινωνοί του προβλήματος μας.


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                             Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                                                      ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Χ. ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου