Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Αφιερώστε λίγο χρόνο και θα διαπιστώσετε ότι η Lafarge αυτοδιαψεύδεται.....

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 Συνάδελφοι εργαζόμενοι, αγαπητοί συμπολίτες
 Η ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ , μέλος του πολυεθνικού ομίλου LAFARGE , αποφάσισε την 25η Μαρτίου 2013 να σταματήσει τη λειτουργία του τσιμεντάδικου της Χαλκίδας επικαλούμενη, εκτός των άλλων ότι:

“Σε συνθήκες πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας στην αγορά, το εργοστάσιο της Χαλκίδας κατέστη πλέον μη βιώσιμο.”
Είναι όντως το τσιμεντάδικο της Χαλκίδας μη βιώσιμο;
 Αφιερώστε λίγο χρόνο και θα διαπιστώσετε ότι  η Lafarge αυτοδιαψεύδεται.
 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ  LAFARGE
Εργοστάσιο Χαλκίδας
 …..Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες, ο αυστηρός έλεγχος και η ευελιξία της παραγωγής επιτρέπουν στο εργοστάσιο να παράγει διάφορους τύπους χύδην και σακευμένου τσιμέντου, όπως είναι τα επώνυμα προϊόντα Heracles, τσιμέντο κατάλληλο για όλες τις εφαρμογές και Βasis, τσιμέντο υψηλής αντοχής. Επίσης, μέσω των εγκαταστάσεων του εργοστασίου υπάρχει η δυνατότητα διακίνησης λευκού τσιμέντου. Οι υπάρχουσες λιμενικές εγκαταστάσεις επιτρέπουν την εκφόρτωση πρώτων υλών και καυσίμων και τη φόρτωση προϊόντων. 
Τεχνογνωσία και υψηλή εξειδίκευση
 …..Όλα τα στάδια της παραγωγής απαιτούν τεχνικές δεξιότητες υψηλού επιπέδου, αυστηρή τήρηση των διαδικασιών και ισχυρό ομαδικό πνεύμα. Το εργοστάσιο χαρακτηρίζεται από την πολύ υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία του προσωπικού του.
 ….Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου είναι πλήρως αυτοματοποιημένες και ελέγχονται κεντρικά από την αίθουσα ελέγχου. Οι εξειδικευμένοι χειριστές επιβλέπουν συνολικά τη λειτουργία του εργοστασίου, ελέγχουν τις εγκαταστάσεις και πραγματοποιούν τις απαραίτητες ρυθμίσεις στην παραγωγική διαδικασία
 Βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης
 ….Για τον περιορισμό των εκπομπών σκόνης το εργοστάσιο έχει εγκαταστήσει φίλτρα υβριδικής τεχνολογίας στις μονάδες έψησης και σακόφιλτρο στο μύλο φαρίνας Β' μονάδας, τα οποία υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις των προδιαγραφών για την τσιμεντοβιομηχανία. Τα υβριδικά φίλτρα ελαχιστοποιούν τις εκπομπές σκόνης από τις καμινάδες και έχουν απόδοση ανεξάρτητη από συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και εξωγενείς παράγοντες.
 ….Επιπλέον, από το 2011 ξεκίνησε η παραγωγή τσιμέντου με τη διαδικασία της χωριστής άλεσης (separate grinding) του κλίνκερ και των προσθέτων, ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη άλεση και συνεπώς περαιτέρω μείωση του ποσοστού κλίνκερ.
 Σημείωση δική μας: (δηλαδή με την χωριστή άλεση παράγεται οικονομικότερο τσιμέντο. Το τσιμεντάδικο της Χαλκίδας είναι το μοναδικό εργοστάσιο της Lafarge που διαθέτει αυτό το σύστημα. Η επένδυση αυτή ολοκληρώθηκε το 2010 και κόστισε 3,7 εκατομμύρια ευρώ)
Συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη
 Το εργοστάσιο Χαλκίδας με τη δραστηριότητά του συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.
 Την περίοδο 2004-9 έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ για εργασίες αναβάθμισης και έργα, από τα οποία τα 14,8 εκατ. ευρώ αφορούν σε έργα ασφάλειας και περιβάλλοντος.
 Μετά από τόσους εκσυγχρονισμούς και επενδύσεις, μπορεί κανείς να πιστέψει  πως το τσιμεντάδικο της Χαλκίδας, ύστερα από 87 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, είναι πλέον μη βιώσιμο;
 Μπορεί κανείς να πιστεύει πως η πολυεθνική Lafarge είναι τόσο ανόητη ώστε να δαπανά άσκοπα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ  σε εκσυγχρονισμούς και επενδύσεις ακόμη και το 2010 εν μέσω κρίσης, η οποία  σημειωτέον εμφανίστηκε στην αγορά του τσιμέντου από το 2008, σε ένα μη βιώσιμο εργοστάσιο;
 Τον Δεκέμβριο του 2012 η Lafarge και άλλες πολυεθνικές, καλέστηκαν και συνομίλησαν με τον Πρωθυπουργό της χώρας υποσχόμενες διεύρυνση των επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
 Τον Μάρτιο του 2013 η Lafarge :
  • Αποφασίζει την οριστική διακοπή της λειτουργίας του τσιμεντάδικου της Χαλκίδας ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ομαδικές απολύσεις.
  • Δεν «βάζει λουκέτο» με την έννοια ότι καταθέτει τις άδειες λειτουργίας του εργοστασίου, του λατομείου, του λιμανιού κ.λ.π. και διατηρεί μόνο 7 από τις 236 θέσεις εργασίας προφανώς για να δικαιολογήσει ότι υφίσταται ως εργοστάσιο.
  • Κρατά το τσιμεντάδικο «στην κατάψυξη», χωρίς τους εργαζόμενούς του, για το επαναλειτουργήσει όποτε οι  συνθήκες καταστούν ευνοϊκότερες για ν’ αυξήσει τα υπερκέρδη της.
  • Εκβιάζει τους εργαζόμενους της Χαλκίδας και την τοπική κοινωνία με τις σχεδιαζόμενες ομαδικές απολύσεις για να πετύχει άλλες δραστηριότητες εκτός της παραγωγής τσιμέντου.
  • Υπογράφει νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας με όλα τα υπόλοιπα σωματεία του ομίλου της με μικρές μόνο μισθολογικές περικοπές. Στη Χαλκίδα από τον Μάϊο του 2012 ,επικαλούμενη το μνημόνιο, προχώρησε μονομερώς σε μισθολογικές περικοπές κατά μέσο όρο 15%.  
Συνάδελφοι εργαζόμενοι, αγαπητοί συμπολίτες.
 Οι εργαζόμενοι του τσιμεντάδικου της Χαλκίδας δίνουμε και θα δώσουμε τον αγώνα μας
Για να αποκαλύψουμε τα σχέδια της πολυεθνικής.
Για να μην χαθεί μια ακόμη στρατηγικής σημασίας βιομηχανία.
Για να μη χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας.
ΣΤΟΝ   ΑΓΩΝΑ   ΑΥΤΟ   ΖΗΤΑΜΕ   ΤΗΝ   ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ   ΣΑΣ
ΤΟ   ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟ   ΤΗΣ   ΧΑΛΚΙΔΑΣ  ΔΕΝ  ΑΠΛΑ   ΜΟΝΟ    ΒΙΩΣΙΜΟ
ΕΙΝΑΙ   ΕΝΑ   ΣΥΓΧΡΟΝΟ   ΚΑΙ   ΑΚΡΩΣ   ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ    ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
ΠΟΥ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΜΕΙΝΕΙ  ΖΩΝΤΑΝΟ
Χαλκίδα Απρίλιος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου