Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Εθελουσία για το Ταμιευτήριο

Σε δεύτερη φάση, θα εκτιμηθεί η σκοπιμότητα αποχώρησης άλλων 500 εργαζόμενων από εκείνους που έχουν συνάψει επιχειρησιακές συμβάσεις. Με την ολοκλήρωση των ενεργειών αυτών, από το σύνολο των 3.300 εργαζόμενων το Νέο ΤΤ θα λειτουργεί με συνολικό προσωπικό περί τους 2.400 εργαζομένους.
Την προηγούμενη Πέμπτη είχε κυκλοφορήσει στην τράπεζα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένα προσχέδιο του προγράμματος το οποίο περιλάμβανε 5 κατηγορίες. Η διοίκηση ενημέρωσε αμέσως ότι αυτό δεν ισχύει καθώς στο εν λόγω σχέδιο δεν περιελάμβανε πρόβλεψη για τις ρυθμίσεις των δανείων των εργαζόμενων σε περίπτωση αποχώρησής τους.
Οι διαδικασίες θα γίνουν με γρήγορους ρυθμούς, αφού το πρόγραμμα ξεκινά μετά από 5 μήνες που διαχωρίστηκε το ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.
Η εξυγίανση της τράπεζας και η μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων προβλέπεται και από το μνημόνιο πριν επιχειρηθεί η πώλησή της. Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο επίσης προβλέπει ότι έως τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχει «απαντηθεί» το ζητούμενο, δηλαδή αν υπάρχει αγοραστής.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον από τη διεθνή και εγχώρια αγορά για την εξαγορά του Νέου ΤΤ, το ΤΧΣ θα κρίνει σε ποια από τις συστημικές τράπεζες θα απορροφηθεί. Θέσεις «μάχης» για την απόκτηση του ΤΤ θα λάβουν οι τράπεζες Εθνική, Eurobank και Alpha Bank. Το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου περιλαμβάνει 5 κατηγορίες, ενώ έχουν σχεδιαστεί εξατομικευμένα προγράμματα για στελέχη. Στην πρώτη κατηγορία, για τους ασφαλισμένους πάνω από 25 χρόνια στον ασφαλιστικό φορέα του δημοσίου δίνεται η δυνατότητα επιπλέον 7 πλασματικών χρόνων και η εξαγορά τους γίνεται από το Τ.Τ., προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Εκείνοι με 37 έτη εργασίας θα πάρουν πλήρη σύνταξη και προβλέπεται αναπλήρωση μισθολογικών απωλειών.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όλοι όσοι μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη. Στην περίπτωση αυτή, παρέχονται κίνητρα για αποχώρηση με πλαφόν αποζημίωσης τις 70.000 ευρώ. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή σε οποιονδήποτε άλλο (πλην του Δημοσίου) ασφαλιστικό φορέα. Εάν έχουν κλείσει 25ετία, τους δίνεται κίνητρο για αποχώρηση και εδώ με πλαφόν αποζημίωσης 70.000 ευρώ.
Η τέταρτη και η πέμπτη κατηγορία αφορούν εργαζομένους που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, στους οποίους δίνει 10 έως 15 μισθούς.
Το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου περιλαμβάνει 5 κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία, για τους ασφαλισμένους πάνω από 25 χρόνια στον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου, δίνεται η δυνατότητα επιπλέον 7 πλασματικών χρόνων και η εξαγορά τους γίνεται από το Τ.Τ., προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Εκείνοι με 37 έτη εργασίας θα πάρουν πλήρη σύνταξη και προβλέπεται αναπλήρωση μισθολογικών απωλειών.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όλοι όσοι μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη.
Στην περίπτωση αυτή, παρέχονται κίνητρα για αποχώρηση με πλαφόν αποζημίωσης τις 70.000 ευρώ. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή σε οποιοδήποτε άλλο (πλην του Δημοσίου) ασφαλιστικό φορέα. Εάν έχουν κλείσει 25ετία, τους δίνεται κίνητρο για αποχώρηση και εδώ με πλαφόν αποζημίωσης 70.000 ευρώ. Η τέταρτη και η πέμπτη κατηγορία αφορούν εργαζόμενους που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, στους οποίους δίνει 10 έως 15 μισθούς.
ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ
Κοντά στην επιτυχία η Attica Bank

Κοντά στην επιτυχία βρίσκεται η Attica Bank στην αύξηση κεφαλαίου που διενεργεί, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Το ΤΣΜΕΔΕ έχει τοποθετήσει περί τα 205 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 400 εκατ. ευρώ, ενώ Ελληνες και ξένοι επενδυτές έχουν τοποθετήσει σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Εφόσον η διοίκηση της Attica Bank καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό που θα της εξασφαλίσει κεφαλαιακή επάρκεια τουλάχιστον 9%, θα παραμείνει ιδιωτική και θα αποτελεί εξαίρεση στον κλάδο της, αφού δεν θα έχει κρατικά κεφάλαια. Κρίσιμο ωστόσο στοιχείο για την επιτυχία της αναδεικνύεται η ρευστή πολιτική κατάσταση που μπορεί να απομακρύνει τους επενδυτές από τοποθετήσεις.
Ελένη Κομίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου