Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Επιστολή Εργατικού Κέντρου Ρόδου προς τον Υπ. Εργασίας για το επίδομα ανεργίας


ΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

κ. Ιωάννη Βρούτση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου

- ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

κκ Βασίλειο Υψηλάντη, Μάνο Κόνσολα, Δημήτριο Γάκη, Δημήτριο Κρεμαστινό, Μίκα Ιατρίδη.

Κύριε Υπουργέ,
Έχουμε επανειλημμένα απευθυνθεί σε σας και έχουμε ζητήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους (απεργίες, υπομνήματα, επιστολές) την άμεση ανάκληση του απαράδεκτου νόμουΝ. 3986/2011, άρθρο 39, που καταργεί ουσιαστικά το επίδομα ανεργίας. Σας έχουμε επίσης επισημάνει τις τραγικές συνέπειες που θα έχει η μη χορήγηση αυτού του επιδόματος στην επιβίωση των χιλιάδων εποχιακά εργαζομένων της περιοχής, κατά τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον μόνο για τη Ρόδο η μη χορήγηση αυτού του επιδόματος σημαίνει απώλεια πόρων από την τοπική οικονομία, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας ξεπερνά τα 30 εκ ευρώ ετησίως.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμία ανταπόκριση από τη μεριά σας για τις παραπάνω συνέπειες στους εργαζόμενους και στην τοπική οικονομία, αναγκαζόμαστε να σας αναλύσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί στα έσοδα του κράτους η κατάργηση του παραπάνω επιδόματος.

Καθώς βρισκόμαστε ήδη στο μέσον της καλοκαιρινής σεζόν, τα προβλήματα τα οποία δεν έχουν ληφθεί υπόψη κατά την ψήφιση του Νόμου για το πλαφόν των 450 ημερών ανεργίας για το 2013 και των 400 για το 2014 έχουν ήδη εμφανιστεί και στην περιοχή μας.

Πιο συγκεκριμένα :

    Μια πλειάδα εργοδοτών δηλώνουν στους εργαζόμενους ότι, από τη στιγμή που ούτως ή άλλως φέτος δεν πρόκειται να πάρουν ανεργία, εφόσον υπερβαίνουν το πλαφόν, θα τους δηλώνουν με συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων, στα οποία συνήθως εξαιρούνται τα Σαββατοκύριακα – μάλιστα κάποια ξενοδοχεία τους βάζουν και υπογράφουν ότι το αποδέχονται -. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι αντί των 30 ή 31 ημερών εργασίας, που πραγματικά παρέχουν μηνιαίως οι εργαζόμενοι, τα ένσημα που δηλώνονται είναι από 22 (δηλώνεται μερική απασχόληση αντί πλήρης) έως 25.

    Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι αρκετοί εργοδότες καθυστερούν τις προσλήψεις των εργαζομένων μέχρι και 1 μήνα με την ίδια αιτιολογία.

    Κάποιοι εργοδότες ιδιαίτερα σε μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν 1 – 2 άτομα, διαπραγματεύονται την εργασία των εργαζομένων -χωρίς ένσημα πάντα- με τη δικαιολογία ότι δεν θα τους χρησιμεύσουν για έκδοση ανεργίας.

Η έκταση των παραπάνω φαινομένων είναι μεγάλη και έχει επιβεβαιωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο από τα κλιμάκια των ελεγκτών του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ, που ήρθαν πρόσφατα στην περιοχή μας.

Κύριε Υπουργέ,

Το υποτιθέμενο όφελος του κράτους από την κατάργηση ουσιαστικά του επιδόματος ανεργίας εξανεμίζεται από την απώλεια των εισφορών, που αναλογούν στα μη δηλωθέντα ένσημα, καθώς και από τη φοροδιαφυγή που συνεπάγεται η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Σύμφωνα με υπολογισμούς μας το κράτος χάνει :

    Στην πρώτη περίπτωση από έναν εργαζόμενο κατά μέσο όρο 220 ευρώ σε εισφορές. Πιο συγκεκριμένα τα 8 Σαββατοκύριακα που εξαιρούνται με την προσαύξηση του 25% για το Σάββατο και του 75% για την Κυριακή, αυτό μετατρέπεται σε 12 μέρες ασφάλισης * 36 ευρώ μέσες ημερήσιες αποδοχές * 50% εισφορές του ΙΚΑ. Για το διάστημα των 6 μηνών που συνήθως δηλώνονται οι εποχιακά απασχολούμενοι (Μάιος – Οκτώβριος) το ποσό ανέρχεται σε 1320 ευρώ.

    Στη δεύτερη περίπτωση για 1 μήνα αδήλωτης εργασίας στην έναρξη της σαιζόν η απώλεια των εισφορών ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Συνολική η εκτιμώμενη απώλεια εισφορών από έναν εργαζόμενο στις δύο παραπάνω περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένων των εισφορών των αναλογούντων Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και των επιδομάτων αδείας ανέρχεται γύρω στα 2000 ευρώ.

    Στην τρίτη περίπτωση οι εισφορές για τα 100 ένσημα που συνήθως δήλωναν οι εργοδότες στις μικρές επιχειρήσεις για τους απασχολούμενους, υπάρχει απώλεια γύρω στα 2.200 ευρώ για όλη τη σαιζόν.

Αν λάβουμε υπόψη ότι ο άνεργος θα εισπράξει πεντάμηνη ανεργία, που θα ανέρχεται στα 396*5=1980 ευρώ και που μαζί με τα αναλογούντα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, θα είναι γύρω στα 2.150 ευρώ, γίνεταικατανοητή η ζημία και όχι το όφελος που προκύπτει από την εφαρμογή του παραπάνω Νόμου.

Στις παραπάνω απώλειες θα πρέπει να προστεθεί η ζημία που προκύπτει από την φοροδιαφυγή, που προέρχεται από την αδήλωτη εργασία, που δεν μπορεί να υπολογιστεί, αλλά και από τη ζημία που προκύπτει από τα έμμεσα οφέλη που μπορούν να καρπωθούν οι ασφαλισμένοι, που, ενώ εργάζονται, δηλώνονται άνεργοι. (μειώσεις τιμολογίων ΔΕΗ, επιδόματα σε μακροχρόνια άνεργους κλπ), με αποτέλεσμα η τελική ζημία που προκύπτει για το κράτος είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Κύριε Υπουργέ,

Με την επιστολή αυτή δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε τους οικονομικούς συμβούλους σας, γιατί είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά τα ξέρετε. Θέλουμε όμως και μ’ αυτόν τον τρόπο να αναδείξουμε το αδιέξοδο της πολιτικής που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση, η οποία και τους εργαζόμενους εξαθλιώνει και τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγεί στη χρεοκοπία και το κράτος έχει τεράστια απώλεια εσόδων.

Κύριε Υπουργέ,

Σας καλούμε, έστω και την ύστατη ώρα, να υιοθετήσετε τις προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων (Εργατικό Κέντρο Ρόδου, Ομοσπονδία Ξεν/λων, Σωματείο Ξεν/λων, Σωματείο Οικοδόμων Ρόδου κλπ) και να προχωρήσετε στην άμεση επανεξέταση του παραπάνω θέματος υλοποιώντας αντίστοιχη δέσμευση του Πρωθυπουργού, που δόθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τους φορείς του τουρισμού.



πηγή: tvkosmos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου