Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΗ: Η ΔΕΗ καταρρέει!

Η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία -Οικονομικών και ΠΕΚΑ- δυστυχώς επιλέγουν να βλέπουν την κατάσταση κάτω από το πρίσμα της δημοσιονομικής πολιτικής και όχι υπό την ουσία και σημαντικότητα των καταστάσεων που επιβάλλουν προσλήψεις προσωπικού

Αυτά που χρόνια τώρα είναι γνωστά και έχουν αποτελέσει για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ αιτία και αφορμή αγώνων και διεκδικήσεων, διαπίστωσε (δυστυχώς) το σωματείο και στην περίπτωση του συμβάντος στην Σαντορίνη κατά την επίσκεψή του στον Α.Σ.Π του νησιού. Αυτά, που δεν είναι άλλα από τον υπέρμετρο ζήλο και την αυταπάρνηση των εργαζόμενων –από τη  μία πλευρά- και την προκλητική/αδικαιολόγητη αδιαφορία κυβέρνησης και Διοίκησης της ΔΕΗ –από την άλλη- που δε δικαιολογούνται (σε απολύτως καμία περίπτωση) να θέτουν σε κίνδυνο τόσο ανθρώπινες ζωές όσο το ενεργειακό σύστημα ολόκληρης της χώρας.

Eχοντας συμβεί και έχοντας καταγραφεί 3 σοβαρότατα Βιομηχανικά ατυχήματα σε χρονικό διάστημα ενός μόνο μήνα !!! (ΑΗΣ Μελίτης, ΑΗΣ Καρδιάς, ΑΣΠ Σαντορίνης) και μάλιστα ατυχήματα που θα είχαν αποσοβηθεί εάν οι υπεύθυνοι είχαν μεριμνήσει για τα αυτονόητα, δε μπορεί κάποιος παρά ευθέως να επιρρίψει τεράστιες ευθύνες και κατηγορίες τόσο στην Κυβέρνηση, που χωρίς λόγο αποκλείει αυτή τη στιγμή τη ΔΕΗ από τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού, όσο και στη Διοίκηση της ΔΕΗ, που ανήμπορη να προβεί στην παραμικρή αντίδραση απλά παρακολουθεί την επιχείρηση να καταρρέει μη μπορώντας να ανταπεξέλθει σε βασικές απαιτήσεις, μη μπορώντας καν να προστατέψει τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων της.

Η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία -Οικονομικών και ΠΕΚΑ- δυστυχώς επιλέγουν να βλέπουν την κατάσταση κάτω από το πρίσμα της δημοσιονομικής πολιτικής και όχι υπό την ουσία και σημαντικότητα των καταστάσεων που επιβάλλουν προσλήψεις προσωπικού.  Δυστυχώς επιλέγουν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στο γεγονός ότι οι προσλήψεις, που με τόσο σθένος διεκδικούμε ειδικά τα τελευταία χρόνια, μπορούν να βγάλουν την επιχείρηση από το τέλμα, μπορούν να εγγυηθούν τη σωστή συντήρηση και λειτουργία του πανάκριβου εξοπλισμού της επιχείρησης, μπορούν να εγγυηθούν την απρόσκοπτη παροχή φθηνού και ποιοτικού ρεύματος στους καταναλωτές και φυσικά μπορούν να προστατέψουν τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων.

Με τις ζημιές να αγγίζουν το 50% του ΑΣΠ, με την ψυχολογία εργαζόμενων και κατοίκων του νησιού σε κλονισμό, με τον Τουρισμό να δέχεται ράπισμα από αυτούς τους ίδιους που λένε ότι ο τουρισμός αποτελεί «το μέλλον και την ανάσα της χώρας» και με το επόμενο χτύπημα να καραδοκεί (αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν τα γεγονότα) είναι αδύνατον να μην απαιτούμε ένα δείγμα καλής θέλησης. Είναι αδύνατον να μην υψώνουμε φωνή για τα αυτονόητα. Είναι αδύνατον να μην ζητούμε ευθύνες και απολογισμό.

Είναι οδυνηρό η Διοίκηση της ΔΕΗ να συγκροτεί επιτροπές για να διερευνήσει συνθήκες και καταστάσεις δυσάρεστων και καταστροφικών συμβάντων την ώρα που θα έπρεπε να λειτουργεί και να λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που θα της επέτρεπαν να αποτρέπει τέτοιου είδους γεγονότα. Είναι οδυνηρό η Κυβέρνηση να «υπολογίζει» δημοσιονομικά  τις ανθρώπινες ζωές την ώρα που οι τόσο απαραίτητες και πολυπόθητες προσλήψεις μπορούν να γίνουν χωρίς να επιβαρύνουν, στο ελάχιστο, τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τι δεν μπορούν επιτέλους να δουν; Ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η έλλειψη συντηρήσεων οδηγούν τη ΔΕΗ, με μαθηματική ακρίβεια, σε κατάρρευση; Καταθέτοντας την ψυχική και σωματική τους δύναμη, τούτη την ώρα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δίνουν τα πάντα, άοκνα και υπό αντιξοότατες καιρικές συνθήκες, προκειμένου να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση του νησιού και να «ξεπλύνουν» την θολή εικόνα που έχουν αποκλειστικά δημιουργήσει οι υπεύθυνοι και αυτούς θα έπρεπε να βαραίνει. Όπως κάθε φορά όμως, άλλος θα βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συγχαίρει τους εργαζόμενους για το ήθος, την αξιοπρέπεια και τον επαγγελματισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν εξόχως δυσάρεστα περιστατικά όπως αυτό στη Σαντορίνη, δηλώνει στο πλευρό τους και στη διάθεσή τους για βοήθεια με όποιο τρόπο μπορεί αυτή να προσφερθεί.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί  Κυβέρνηση & Διοίκηση να φροντίσουν ….χθες για όλα αυτά που πολύ καλά ξέρουν ποια είναι καθώς την επόμενη φορά η Μεγαλόχαρη μπορεί να μην κάνει το θαύμα της όπως σε τούτη τη περίπτωση και δε θρηνήσαμε θύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου