Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Αύξηση Βουλγάρων και Ρουμάνων εργαζομένων στη Βρετανία

Κατά σχεδόν 26% αυξήθηκε ο αριθμός των Βουλγάρων και Ρουμάνων που εργάζονταν στη Βρετανία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία από την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Συνολικά 141.000 εργαζόμενοι στη χώρα τον Ιούνιο προέρχονταν από τις δύο βαλκανικές χώρες για τους υπηκόους των οποίων ισχύουν περιορισμοί στην πρόσβαση στη βρετανική αγορά εργασίας. Οι περιορισμοί αυτοί θα αρθούν στο τέλος του έτους, μετά από επτά χρόνια ισχύος.

Τα στοιχεία έδωσαν την ευκαιρία σε οπαδούς μιας

αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής για τη Βρετανία να προειδοποιήσουν ότι με το νέο χρόνο θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αθρόα εισροή μεταναστών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Η οργάνωση Migration Watch UK εκτιμά ότι 50.000 πολίτες των δύο χωρών θα έρχονται στη Βρετανία κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία. Η κυβέρνηση απαντά ότι οι Βούλγαροι και Ρουμάνοι συνιστούν μόνο το 0,3% του εργατικού δυναμικού στη Βρετανία και ότι την ίδια περίοδο ήταν περισσότεροι οι νέοι εργαζόμενοι μετανάστες από τη δυτική Ευρώπη.

Η κυβέρνηση Κάμερον πάντως εξετάζει μέτρα περιορισμού πρόσβασης των μεταναστών, ακόμα και από την ΕΕ, στα κρατικά επιδόματα πρόνοιας, τη στέγαση και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η δημόσια συζήτηση

για το μεταναστευτικό στη Βρετανία φορτίστηκε ιδιαίτερα μετά τη μαζική έλευση Πολωνών στη χώρα το 2004, όταν η χώρα τους εντάχθηκε στην ΕΕ. Εκατοντάδες χιλιάδες Πολωνοί αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον στη Βρετανία, με αποτέλεσμα να αποτελούν σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στη χώρα μετά τους Ινδούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου