Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων παραδέχτηκε ο Βρούτσης, στη «σκιά» της σύλληψης των χρυσαυγιτών

πούτσης Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων παραδέχτηκε ο Βρούτσης, στη σκιά της σύλληψης των χρυσαυγιτών
Ενδίδοντας, ως αναμένετο και ως είθισται, στις πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση συμφώνησε να προχωρήσει σταδιακά στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Πρώτο βήμα θα είναι η άρση των περιορισμών για μαζικές απολύσεις σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση ή έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους. Η ρύθμιση αυτή θα διεκολύνει κυρίως τις τράπεζες, οι οποίες έχουν πλεονάζον προσωπικό μετά τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις-εξαγορές και τις συνενώσεις δικτύων. Ούτως ή άλλως, εκτιμάται ότι η όλη επιμονή των τροϊκανών επί της απελευθέρωσης των απολύσεων αποδίδεται ακριβώς στις αντίστοιχες απαιτήσεις και πιέσεις των τραπεζιτών.
Η εν λόγω άρση των περιορισμών θα θεσπισθεί μέχρι του τέλους του έτους και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου. Τις αλλαγές προανήγγειλε ο υπουργός  Εργασίας (ή, καλύτερα, Ανεργίας) Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος συζήτησε το θέμα των μαζικών απολύσεων σε δύο συναντήσεις του με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. Η διαδικασία συμφωνήθηκε και ήδη έχει αρχίσει η εκπόνηση μελέτης  στο υπουργείο Εργασίας.
Μιλώντας στο Real News, ο υπουργός είπε: «Μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Αυτό δεν θα γίνει αυθαίρετα και πρόχειρα, αλλά με προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα. Ήδη εκπονείται μελέτη από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, που θα «χαρτογραφήσει» το αντίστοιχο θεσμικό περιβάλλον των ευρωπαϊκών χωρών και θα απαντήσει στο ερώτημα εάν πράγματι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στην Ελλάδα. Στη βάση αυτής της μελέτης και λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική πραγματικότητα, θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές». Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα απαιτείται έγκριση του υπουργού Εργασίας ή του περιφερειάρχη για ομαδικές απολύσεις σε επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ή  εφαρμόζουν προγράμματα αναδιάρθρωσης.
Παρά τη σοβαρότητά της, η νέα δυσάρεστη αυτή μνημονιακή απόφαση περνάει στα «ψιλά» της ειδησεογραφίας, εξαιτίας της μαραθώνιας αποκλειστικής κάλυψης των συλλήψεων των χρυσαυγιτών, μία κάλυψη που πλέον εξελίχθηκε σε ραδιοτηλεοπτικό σόου. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν δόθηκε καμία ιδιαίτερη βαρύτητα στις συνθήκες που διαμορφώνονται από τις πιέσεις της τρόικας για τα επερχόμενα νέα μέτρα, τα οποία -μεταξύ άλλων- συμπεριλαμβάνουν νέα κατακρεούργηση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, άγριες περικοπές του εφάπαξ, καθώς και την απόδοση της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, μέτρο που υποτίθεται ότι δεν ετίθετο πλέον, σύμφωνα με το περιβόητο διάγγελμα Σαμαρά για τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης (διάγγελμα που έμεινε στην ιστορία για τη γνωστή γκάφα…αυτογνωσίας του πρωθυπουργού).
Εξάλλου, η τρόικα έβαλε τέλος και στο έτερο κυβερνητικό κόλπο του στατιστικά μαγειρεμένου «πρωτογενούς πλεονάσματος», παραδεχόμενη ότι αυτό δεν θα ξεπεράσει τα 80 με 100 εκατ. ευρώ για φέτος, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπαίνει οριστικά τέλος στην ανεδαφική υποσχεσιολογία Σαμαρά περί «ενίσχυσης των μικροσυνταξιούχων και των ένστολων από το πλεόνασμα», κάτι που ούτως ή άλλως δεν είχε πιστέψει κανένας εχέφρων πολίτης. Για άλλη μια φορά έχουμε τη γνωστή παραπλανητική τεχνική κατά την οποία το προηγούμενο προπαγανδιστικό ψέμα καταρρίπτεται «στα κρυφά», όταν βρίσκεται σε εξέλιξη το καινούριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου