Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Καθημερινά έξω από το Fokas αποφάσισαν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι


Την αποφασιστικότητά τους να προσέρχονται στο πολυκατάστημα Fokas στην οδό Τσιμισκή, έστω και αν αυτό έχει κατεβασμένα τα ρολά λόγω έξωσης από τον ιδιοκτήτη, που είναι το μοναστήρι της Αγίας Θεοδώρας, είναι οι 150 περίπου εργαζόμενοι, όπως προέκυψε από τη σημερινή τους συνέλευση και όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου.
Όπως τόνισε, οι εργαζόμενοι προτίθενται δε να προβούν σε διάβημα στην Επιθεώρηση Εργασίας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες και να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, ενώ τόνισε ότι πρόθεσή τους είναι να επιδιώξουν και συνάντηση με
τον υπουργό Εργασίας.
Στο μεταξύ, σε συνομιλία της με στέλεχος της διοίκησης της Φωκά, η κ. Καλαντίδου μας επεσήμανε ότι της φάνηκε ότι η επαναλειτουργία του πολυκαταστήματος ίσως και να μην είναι πια ένα μακρινό σενάριο, τονίζοντας ότι «το κλίμα φαίνεται να έχει αλλάξει».
Στο μεταξύ, νωρίτερα εργαζόμενοι του Fokas είχαν συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του και τους ενημέρωσε ότι θα επιδιώξει ό,τι είναι δυνατό σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να διευθετηθεί το θέμα.

Προηγούμενο ρεπορτάζ
Θεσσαλονίκη: Πορεία εργαζομένων στο «Φωκά»
Μπορεί το “Fokas” στην οδό Τσιμισκή να έχει ακόμα κατεβασμένα μαύρα ρολά, τα οποία και «κοσμούν» από χθες το πρωί τις βιτρίνες του ιστορικού πολυκαταστήματος της Θεσσαλονίκης, ωστόσο οι εργαζόμενοι μένοντας πιστοί στο καθημερινό τους πρόγραμμα, κατέφθασαν στο σημείο, όχι για να δουλέψουν, αλλά προκειμένου να δηλώσουν «παρών» και να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της αγοράς και με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Υπενθυμίζεται ότι χθες στο πολυκατάστημα εισήλθαν νωρίς το πρωί υπάλληλοι εταιρείας σεκιούριτι, άλλαξαν τις κλειδαριές και σφράγισαν τις πόρτες του. Η έξωση, λόγω καθυστέρησης της πληρωμής των ενοικίων για τουλάχιστον ένα χρόνο στον ιδιοκτήτη που είναι το μοναστήρι της Αγίας Θεοδώρας, αλλά και τα χρέη της εταιρείας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερβαίνουν τα 65 εκατ. ευρώ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επαναλειτουργίας του πολυκαταστήματος.
Η σημερινή πορεία των εργαζομένων επρόκειτο να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, ενώ στις 4 το απόγευμα όλοι έχουν δώσει ραντεβού στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους να διερευνήσουν το τι μπορούν να πράξουν, ώστε να μη βρεθούν στο δρόμο, χωρίς καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, ως και πέντε μήνες απλήρωτοι, και τις αποζημιώσεις τους.
Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου, σε επικοινωνία που είχε με στέλεχος της εταιρείας, την ενημέρωσαν ότι γίνονται προσπάθειες να καταβληθεί ποσό ύψους 350.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του κτιρίου, το μοναστήρι της Αγίας Θεοδώρας και ίσως το FOKAS στην οδό Τσιμισκή να επαναλειτουργήσει.
Μας αποκάλυψε δε, ότι η επιχείρηση οφείλει συνολικά στον μισθωτή περί το 1 εκατ. ευρώ σε ενοίκιο και ενώ γίνονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία του πολυκαταστήματος, έναντι των 350.000 ευρώ, ωστόσο η διοίκηση δεν είναι σίγουρη ότι θα το καταφέρει, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, άλλος επενδυτής έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία για να ανοίξει το μαγαζί υπό νέα διεύθυνση.
Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση έχει καταφύγει στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα και ενώ η αίτηση έγινε αποδεκτή, ωστόσο μέχρι σήμερα οι πιστώτριες τράπεζες δεν έχουν ακόμα καταθέσει το Business plan για την εξυγίανση της εταιρείας όπως οφείλουν σε διάστημα δύο μηνών, με αποτέλεσμα να κρίνεται αβέβαιο το μέλλον της ίδιας της επιχείρησης, αλλά και των 500 περίπου εργαζομένων της σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
«Με εγγυητική επιστολή μπορεί να λυθεί το θέμα»
Με μια εγγυητική επιστολή από τις πιστώτριες τράπεζες του πολυκαταστήματος Φωκάς ότι θα βρεθεί άμεσα λύση για τη διευθέτηση της οικονομικής εκκρεμότητας που έχει η εταιρεία προς τον μισθωτή, στον οποίο και οφείλει συνολικά 1,2 εκατ. ευρώ και έχει καταβάλλει τα 370.000 μόλις σήμερα, το πολυκατάστημα θα επαναλειτουργήσει με την ίδια εργοδοσία, διαβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δικηγόρος παρά Αρείω Πάγω, νομικός σύμβουλος της μονής και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Ζέρβας.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνομιλία του με στέλεχος της διοίκησης της Φωκάς, τους διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση το κλείσιμο του πολυκαταστήματος, ούτε και την έξοδο των εργαζομένων στο δρόμο και επεσήμανε, ότι εφόσον δοθεί η εγγυητική επιστολή για τα 830.000 ευρώ που οφείλει η εταιρεία, έχοντας καταβάλλει τα 370.000 ευρώ σήμερα, θα βρεθεί σίγουρα και η νομική φόρμουλα που θα επιτρέψει τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο πλευρών.
Μεταξύ άλλων ο ίδιος χαρακτήρισε νομικές ανοησίες τα περί διαπραγματεύσεων με άλλους επενδυτές και ενώ επιβεβαίωσε πληροφορία του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους, μεταξύ των οποίων και η ΑTTICA, τόνισε ότι το πολυκατάστημα θα μπορέσει να λειτουργήσει υπό νέα εργοδοσία μόνο μέσω διαγωνισμού. Παραδέχθηκε δε ότι επενδυτές έχουν ήδη λάβει πληροφορίες για το κτίριο.
Μεταξύ άλλων ο ίδιος σημείωσε ότι το μίσθωμα του πολυκαταστήματος στην οδό Τσιμισκή ανερχόταν αρχικά στα 120.000 ευρώ/μηνιαίας και λόγω οικονομικής κρίσης μειώθηκε δύο φορές και σήμερα η τιμή του ενοικίου διαμορφώνεται στο ποσό των 85.000 ευρώ.
Στον ΥΜΑΘ η πρόεδρος εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης
Στο μεταξύ, αυτήν την ώρα η πρόεδρος εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης συναντάται με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου για το θέμα του πολυκαταστήματος Φωκάς στην Τσιμισκή που από χθες έχει κατεβασμένα ρολά, λόγω έξωσης από τον ιδιοκτήτη που είναι το μοναστήρι Αγίας Θεοδώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου