Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Αλλες 6 χιλιάδες στον κατάλογο των ανέργων

Αλλες 6 χιλιάδες στον κατάλογο των ανέργωνΑνησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της ανεργίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, αφού όπως υπολογίζεται πάνω από έξι χιλιάδες εργαζόμενοι στον ευρύτερο τουριστικό τομέα,  αναμένεται να περάσουν τον Νοέμβριο στον κατάλογο των ανέργων λόγω της αναστολής της λειτουργίας των περισσοτέρων  ξενοδοχείων στην επαρχία.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Ζαχαρία, Επαρχιακός Γραμματέας της Συντεχνίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής της ΠΕΟ  Αμμοχώστου «μέχρι στιγμής έχουμε αρκετά καλές πληρότητες στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και έτσι υπάρχει ακόμα απασχόληση. Ωστόσο από το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου τα ξενοδοχεία θα αρχίσουν να κλείνουν οπότε περίπου 6 χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις μπυραρίες και τα άλλα καταστήματα που ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία θα σταλούν στην ανεργία».
 
Πρόσθεσε ότι «πέρσι οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία οδηγήθηκαν πιο νωρίς στην ανεργία. Φέτος όμως λόγω και της καλύτερης πληρότητας των ξενοδοχείων η κατάσταση είναι καλύτερη με αποτέλεσμα να υπάρξει μια επιμήκυνση περίπου δύο εβδομάδων στην τουριστική περίοδο».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζαχαρία είπε πως «με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης έχουμε παραχωρήσει κάποια από τα ωφελήματα των εργαζομένων τα οποία βοηθούν τους ξενοδόχους να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο. Για παράδειγμα έχουν μειωθεί οι συνεισφορές στο Ταμείο Προνοίας ενώ έχει γίνει αλλαγή τρόπου πληρωμής των εργαζομένων τις Κυριακές, τις γιορτές και τις άλλες αργίες» είπε και πρόσθεσε πως «οι ξενοδόχοι αναμένουν πρώτα να δουν τα οικονομικά αποτελέσματα της θερινής περιόδου και μετά να αποφασίσουν κατά πόσον θα κλείσουν ή όχι για το χειμώνα».
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Ζαχαρία απάντησε πως «σίγουρα υπάρχουν ανταγωνιστές της Κύπρου για τη χειμερινή περίοδο, ωστόσο φέτος που οι ανταγωνιστικές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Αίγυπτος, η Συρία, η Τουρκία και άλλες χώρες, οι ξενοδόχοι, ο ΚΟΤ και πρωτίστως η κυβέρνηση θα μπορούσαν να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις, για προσέλκυση τουλάχιστον ενός μέρους των τουριστών που θα μετέβαιναν σε άλλες χώρες για τις χειμερινές τους διακοπές».
 
Πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία και ειδικά οι ξενοδόχοι ειδικά στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είναι η πληρότητα του χειμώνα και αυτό προέρχεται από την συνέχιση των ναυλωμένων πτήσεων από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο Λάρνακας.
 
Ωστόσο, ανέφερε «ορισμένοι ξενοδόχοι εκ προοιμίου αποφασίζουν ότι είτε έχουν είτε δεν έχουν κρατήσεις για το χειμώνα, θα κλείσουν. Ορισμένα ξενοδοχεία που έχουν όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εφόδια για να παραμείνουν ανοικτά για τον χειμώνα, εντούτοις αποφασίζουν να κλείσουν τις μονάδες τους» είπε και σημείωσε πως η απόφαση αυτή των ξενοδόχων λαμβάνεται επειδή θεωρούν ότι θα χάσουν λιγότερα χρήματα αν κλείσουν παρά εάν παραμείνουν ανοικτοί.
 
Είπε ακόμα ότι «για την χειμερινή περίοδο μόνο το 10% των ξενοδοχειακών μονάδων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου παραμένουν ανοικτά με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπυραρίες, κέντρα αναψυχής και καταστήματα δώρων και σουβενίρ να παίρνουν το δρόμο της ανεργίας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου