Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

J. Reymond : «Οι αθλητές είναι εργαζόμενοι και έχουν δικαιώματα»

J. Reymond : «Οι αθλητές είναι εργαζόμενοι και έχουν δικαιώματα»
Για τις σοβαρότατες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε όλη την Ευρώπη, οι επαγγελματίες αθλητές αλλά και τη σημαντική απειλή των αθλητών και του αθλητισμού, από το match fixing και τον εθισμό στον τζόγο, μίλησε στο περιθώριο της πρόσφατης συνδιάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητών, ο Γενικός Γραμματέας της EUAthletes, Jean Francois "Jeff" Reymond, οποίος χαιρέτησε την ιστορική εκλογή του προέδρου του ΠΑ.Σ.Α.Π, Θανάση Ψάρρα και εξήρε το έργο του Συνδέσμου.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Jean Francois Reymond
ΠΑ.Σ.Α.Π: Ποια είναι τα συμπεράσματα που βγάλατε από το διήμερο εργασιών του Follow Up meeting του ευρωπαϊκού επιμορφωτικού προγράμματος "PROtect Integrity";
J.R: Τα συμπεράσματα είναι απλά. Πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν ακόμα από τις Ενώσεις των αθλητών. Θα πρέπει πρώτα απ' όλα να συνεχίσουν την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά και η Πολιτεία κάθε χώρας θα πρέπει να διαμορφώσει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για να προστατευτεί η ακεραιότητα στον χώρο του αθλητισμού. Πολλές χώρες δεν διαθέτουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο ενάντια στα στημένα παιχνίδια. Ο κόσμος απαιτεί από τους αθλητές να διατηρήσουν την ακεραιότητά τους, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι πολιτικοί θεσμοθετώντας τους κατάλληλους κανόνες.
ΠΑ.Σ.Α.Π: Πόσο σημαντική απειλή αποτελεί για τους αθλητές και τον αθλητισμό το match fixing και ο εθισμός στον τζόγο;
J.R: Είναι μεγάλη απειλή! Στο διαδίκτυο έχει κανείς πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία και στοιχεία σχετικά με ένα αγώνα. Διαβλητοί αγώνες σημαίνει μικρότερο ενδιαφέρον από την πλευρά του κόσμου, απώλεια εσόδων για τις ομάδες και απώλεια θέσεων εργασίας για τους αθλητές, ενώ θα υποστεί χτύπημα η αξιοπιστία των αθλητών. Αναφορικά με τον εθισμό δεν γνωρίζουμε ακόμα. Περισσότερα στοιχεία για το θέμα θα έχουμε μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγουμε αυτή την περίοδο.
ΠΑ.Σ.Α.Π:Τι εντυπώσεις αποκομίσατε από την παρθενική αυτή διοργάνωση του Annual General Meeting of EU Athletes στην Αθήνα;
J.R: Η Αθήνα ήταν εξαιρετική επιλογή. Οι αθλητές από την Ευρώπη πήραν για πρώτη φορά μέρος σε συνδιάσκεψη στην Ελλάδα και τους άρεσε πολύ. Είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψουμε κάποια στιγμή, καθώς έχουμε κι άλλα προγράμματα στο μέλλον και η τοποθεσία δεν έχει επιλεγεί ακόμα!
ΠΑ.Σ.Α.Π: Πως θα χαρακτηρίζατε μέχρι σήμερα την ανταπόκριση των Ευρωπαίων αθλητών-αθλητριών σε κάποια σημαντικά προγράμματα που προωθεί και στη χώρα μας ο ΠΑ.Σ.Α.Π, όπως το "PROtect Integrity" και το "Dual Carrer";
J.R: Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αθλητές των Ευρωπαϊκών χωρών έχουν ενεργητικό ρόλο στην προσπάθεια εξεύρεσης περισσότερων συμμετοχών. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι και ο ΠΑΣΑΠ συμπεριλήφθηκε στην προσπάθεια αυτή. Μας βοηθά το γεγονός να έχουμε στο πλάι μας περισσοτέρους από την Ελλάδα. Το επίπεδο της εξειδίκευσης σας είναι εξαιρετικό για τους Ευρωπαίους αθλητές.
ΠΑ.Σ.Α.Π: Πως κρίνετε τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες και το έργο του ΠΑ.Σ.Α.Π έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην ένταξη των Ελληνίδων Βολεϊμπολιστριών αλλά των αθλητών και αθλητριών του μπιτς βόλεϊ στους κόλπους του Συνδέσμου μας;

J.R: Η ισότητα στον αθλητισμό αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη. Είναι σημαντική η αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών. Εμείς ενθαρρύνουμε κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην προστασία των αθλητριών. Αν ο ΠΑ.Σ.Α.Π έχει ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτό, αυτό θα βοηθήσει και τα άλλα μέλη μας. Αναμένουμε την ανάπτυξη του έργου τους.
ΠΑ.Σ.Α.Π: Με δεδομένη την κρίση που υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επαγγελματίες αθλητές και πως αυτές μπορούν να ξεπεραστούν;
J.R: Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν καταβάλλονται οι μισθοί και δεν υπογράφονται συμβόλαια! Αυτό είναι απαράδεκτο. Οι αθλητές είναι εργαζόμενοι και έχουν δικαιώματα.  Μια πρόσφατη έρευνά μας σχετικά με τις συνθήκες εργασίας κατέδειξε τη συνήθη τάση να μην πληρώνονται οι αθλητές εγκαίρως. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε σε οποιοδήποτε άλλο τομέα εργασίας. Ο κοινωνικός διάλογος με τους εργοδότες μπορεί να βοηθήσει να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Τους έχουμε πιέσει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Δεν είναι εύκολο, αλλά ένας κοινωνικός διάλογος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσει αρκετά σε εθνικό επίπεδο.
ΠΑ.Σ.Α.Π: Πιστεύετε πως οι αθλητικοί οργανισμοί και οι αθλητικές ομοσπονδίες της Ευρώπης σέβονται -στο βαθμό που θα έπρεπε- τα δικαιώματα των αθλητών και αθλητριών;
J.R: Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη σ' αυτό το κομμάτι. Οι εργοδότες συχνά αντιδρούν και πρέπει να πάμε στα δικαστήρια (Μπόσμαν, Μπέρναρντ κ.α) για να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο. Με τον κοινωνικό διάλογο και την συμμετοχή εκπροσώπων των παικτών στις διαπραγματεύσεις κάνουν ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά τους είναι δύσκολο να αναγνωρίσουν τις αδυναμίες τους. Είμαστε εδώ όμως για να τους το υπενθυμίζουμε.
ΠΑ.Σ.Α.Π: Ένα τελευταίο σας σχόλιο για την εκλογή του προέδρου του ΠΑ.Σ.Α.Π, Θανάση Ψάρρα στο ΔΣ της ΕU Athletes...
J.R: Ήταν εξαιρετικό νέο. Για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι Αθλητές θα έχουν μέλος από την Ελλάδα στο συμβούλιο. Αυτό αποδεικνύει την πολυφωνία της Ένωσής μας. Με την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας  στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον ερχόμενο Ιανουάριο, ελπίζω, ότι θα ασκήσουμε θετική επιρροή σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε εθνικό εκ μέρους του ΠΑ.Σ.Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου