Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

"Εξαφανίστηκε" το μσό ΕΣΠΑ για την πληροφορική



Με ατελή έργα και με όψιμο κίνδυνο απώλειας πόρων άνω των 500 εκατ. ευρώ κλείνει το ΕΣΠΑ για την αγορά πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. 
Με βάση τις προβλέψεις των ειδικών, από τα περίπου 2 δισ. ευρώ που προσδοκούσε η χώρα από αναπτυξιακά έργα στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορικής και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην περίοδο 2007-13 είναι πλέον ζήτημα αν τελικά μέχρι το τέλος του έτους καταλήξουν επιτυχώς έργα και δράσεις ύψους 1 δισ. ευρώ. Ηδη από τις υλοποιηθείσες αναθεωρήσεις κατά το 2012, τα κύρια Επιχειρησιακά Προγράμματα (Ε.Π.) με έργα ΤΠΕ, «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Διοικητική Μεταρρύθμιση» σύμφωνα με την «Καθημερινή» απώλεσαν πόρους 500 εκατ. ευρώ. 

Από αυτά, τα 200 εκατ. ευρώ αφορούσαν το Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση» (Ε.Π. Δ.Μ.), ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ το Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» (Ε.Π. Ψ.Σ.). Για το μεν Ε.Π. Δ.Μ., οι πόροι κατευθύνθηκαν σε κοινοτικά προγράμματα κάλυψης κοινωνικών δαπανών (π.χ. δαπάνες παιδικών σταθμών), για το δε Ε.Π. Ψ.Σ., ο μεγαλύτερος όγκος κατευθύνθηκε στο Ε.Π. Προσπελασιμότητας, με στόχο την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Εκτοτε η κατάσταση όχι μόνον δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε. 
Αυτό αποδίδεται τόσο στην πολιτική ρευστότητα που προκάλεσαν οι εκλογές του περασμένου Γενάρη, αλλά και λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. 
Ετσι, μια σειρά προγραμματισμένων έργων, τα οποία εμφάνιζαν ήδη καθυστερήσεις, βγαίνουν εντελώς εκτός χρονο-προγραμματισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δωρεάν ασύρματη πρόσβαση που είχε υποσχεθεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Το ιδιαίτερα προβεβλημένο έργο από τα μέσα ενημέρωσης ακυρώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας «τρύπα» περίπου 15 εκατ. ευρώ. Και φυσικά δεν είναι μόνον αυτό. H άρνηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει νέα διακομματική επιτροπή για το έργο «Σύζευξις ΙΙ», θα στερήσει από το Ε.Π. Ψ.Σ. δαπάνες ύψους 60 εκατ. ευρώ, από έναν συνολικό προϋπολογισμό 170 εκατ. ευρώ. 
Το έργο που σχεδιάζεται από το 2010, έφτασε μέχρι την υπογραφή της σύμβασης, αλλά το «πρόλαβε» η προκήρυξη των εκλογών του Ιανουαρίου. Η νέα κυβέρνηση δεν όρισε ποτέ νέα διακομματική επιτροπή, έτσι ώστε να προλάβει να εκταμιευθεί η προκαταβολή του έργου, ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το έργο του «Ψηφιακού Σχολείου». Το έργο, ύψους 180 εκατ. ευρώ, το πολέμησε με πάθος η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα σχολεία δεν έχουν λεφτά για θέρμανση, εμείς θα ρίχναμε χρήματα σε διαδραστικούς πίνακες;» αναρωτιούνταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας βέβαια τη διάσταση ότι επρόκειτο για κοινοτικά χρήματα. 
Ωστόσο, δεν ήταν μόνον η πολιτική βούληση που έχει μετατρέψει μια σειρά από μεγάλα έργα του Ε.Π. Ψ.Σ. σε «τιτανικούς». Η χαοτική πολιτική της κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα την καταπόντιση μιας σειράς άλλων έργων. Από τον περασμένο Μάιο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν έχει γίνει καμία πληρωμή, καθώς τα διαθέσιμα της Τράπεζας της Ελλάδος αξιοποιούνται για την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Από την άλλη πλευρά, οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων εξασθενούν έτι περαιτέρω την ικανότητα των επιχειρήσεων να προχωρήσουν τα έργα. Μόνον το έργο «Rural Broadband», συνολικού προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ, θα στερήσει πληρωμές στην παρούσα προγραμματική περίοδο 40 εκατ. ευρώ. 
Τόση εκτιμάται ότι θα ήταν η καταβολή για το α΄ παραδοτέο του έργου, που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2015. Σύμφωνα με τον απολογισμό του ΕΣΠΑ που παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, το Ε.Π. Ψ.Σ. είναι το πρόγραμμα με τη χαμηλότερη απορρόφηση 57%. Το αμέσως επόμενο σε απορρόφηση είναι το Ε.Π. «Περιβάλλον» με 78%, ενώ στο σύνολο του ΕΣΠΑ, η απορρόφηση ανέρχεται σε 91%. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας τώρα κάνουν λόγο για άλλη μια «κακή» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με αυτούς, ο Αλ. Τσίπρας θα έπρεπε στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου να συμπεριλάβει την παράταση του ΕΣΠΑ κατά ένα έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου